Het Parlement spreekt zijn verontwaardiging uit over de gerapporteerde wreedheden door Russische strijdkrachten en eist dat de plegers van oorlogsmisdaden ter verantwoording worden geroepen. In een resolutie die vandaag is aangenomen met 513 stemmen voor, 22 tegen en 19 onthoudingen, roepen de Europarlementariërs op tot aanvullende strafmaatregelen.
Daaronder "een onmiddellijk volledig embargo op de invoer van olie, kolen, nucleaire brandstof en gas uit Rusland".
Dat moet samengaan met een plan om de continuïteit van de energievoorziening van de EU te waarborgen, evenals een strategie om “sancties terug te draaien in het geval dat Rusland stappen onderneemt om de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen te herstellen en zijn troepen volledig terugtrekt van het grondgebied van Oekraïne”.
Sluit Rusland uit van de G20 en andere multilaterale organisaties
Bestaande sancties moeten nu een prioriteit zijn en doeltreffend worden uitgevoerd in de hele EU en door de internationale bondgenoten van de EU. De Europarlementariërs roepen de EU-leiders op om Rusland uit te sluiten van de G20 en andere multilaterale organisaties, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie, Interpol, de Wereldhandelsorganisatie, Unesco en anderen. Dit als signaal dat de internationale gemeenschap niet zal terugkeren naar de normale gang van zaken met het agressieve land.
Banken en schepen
Om de sancties doeltreffender te maken, roept het Parlement op om Russische banken uit te sluiten van het SWIFT-systeem, om alle Russische schepen de toegang tot de territoriale wateren en havens van de EU te ontzeggen en aan te meren in Europese havens en om vrachtvervoer over de weg van en naar Rusland en Wit-Rusland te verbieden. Het Parlement eist ook de inbeslagname van "alle activa die toebehoren aan Russische ambtenaren en de oligarchen die banden hebben met het regime van Poetin, hun volmachthouders en stromannen, evenals zij uit Wit-Rusland die banden hebben met het regime van Loekasjenko".
De resolutie wijst op de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de oorlog in Oekraïne en eist dat de sancties tegen Wit-Rusland gelijk zijn aan die tegen Rusland werden ingevoerd, om zo eventuele mazen in de wet te dichten waardoor Poetin de hulp van Loekasjenko zou kunnen gebruiken om de sancties te omzeilen.
Wapenleveringen moeten doorgaan en worden opgevoerd
Europarlementariërs verwijzen naar de schokkende wreedheden in Boetsja, "die onmiskenbaar neerkomen op oorlogsmisdaden". De parlementsleden benadrukken dat plegers van oorlogsmisdaden ter verantwoording moeten worden geroepen en pleiten voor de oprichting van een speciaal VN-tribunaal voor de misdaden in Oekraïne.
Het Parlement herhaalt dat de leveringen van wapens moeten worden voortgezet en opgevoerd om Oekraïne in staat te stellen zich effectief te verdedigen. Europarlementariërs steunen verdere defensieve hulp aan de Oekraïense strijdkrachten, individueel door EU-lidstaten en collectief via de Europese Vredesfaciliteit.
Bijna 6,5 miljoen Oekraïense burgers zijn ontheemd in eigen land en meer dan 4 miljoen zijn het land ontvlucht als gevolg van de oorlog. De resolutie roept op tot het opzetten van veilige humanitaire corridors om burgers te evacueren die bombardementen ontvluchten en om de humanitaire hulpnetwerken van de EU in Oekraïne te versterken.
Het Europees Parlement veroordeelt de Russische retoriek die erop wijst dat Rusland mogelijk zijn toevlucht zou kunnen nemen tot het gebruik van massavernietigingswapens en beklemtoont dat een dergelijke inzet de ernstigste gevolgen zou hebben .