Het federale wetsontwerp dat de controle op dringende medische hulp bij illegalen moet verscherpen, geraakte dinsdag niet door de Kamercommissie Volksgezondheid. Minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) kreeg de wind van voren van de oppositie, die hem ervan beschuldigde "de bevolking een rad voor de ogen te draaien". Sp.a, Ecolo-Groen en PS vroegen en kregen een tweede lezing.
De Kamercommissie Volksgezondheid duurde dinsdag eens stuk langer dan voorzien. De minister en zijn kabinet hadden heel wat uit te leggen na interviews in de pers afgelopen weekend, waarin het kabinet-Ducarme liet uitschijnen dat het wetsontwerp over de dringende medische hulp vooral diende om misbruiken eruit te filteren.
De minister ontkende dat dinsdagochtend meermaals, en benadrukte dat het vooral gaat om het opvullen van "hiaten" in de wet en het administratief vereenvoudigen van de procedure, maar daarmee was de oppositie niet gesust. Zij vroeg om het rapport van het HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering), waarop de minister zich baseerde, eerst te zien te krijgen, wat ook gebeurde.
Uit dat rapport blijkt dat er tussen januari en juni 2016 12 misbruiken zijn vastgesteld, goed voor 6 procent van het totaal. Het gaat onder meer om een besnijdenis, een echografie om het geslacht van het kindje te kennen, en vijf behandelingen voor niet-dringende rugproblemen.
"Hallucinant", noemde Groen-Kamerlid Anne Dedry dat. "Het aantal misbruiken is belachelijk laag, maar u vergroot de dingen gigantisch uit in uw communicatie. Dat is de mensen een rad voor ogen draaien. U wekt hoe langer hoe minder vertrouwen om gelijk wat van dit ontwerp nog te kunnen steunen."
Sp.a-collega Karin Jiroflée sloot zich daar bij aan. "Het gaat hier echt om héél weinig gevallen. Als u dat vergelijkt met wat er in de media is gezegd, dan is dat hallucinant. Dit is schandalig voor een minister van uw allooi", zei ze. "Het laatste beetje vertrouwen dat u van mij nog had, bent u nu ook kwijt."
De fracties Ecolo-Groen, sp.a en PS vroegen om een tweede lezing van het ontwerp. Die volgt waarschijnlijk na de krokusvakantie.