Het medicatie-veiligheidsprogramma voor ziekenhuizen en zorginstellingen 'MedEye' helpt verpleegkundigen bij de toediening van medicatie, informeert patiënten over hun medicatie en verzamelt alle alle medicatiegegevens in het gehele ziekenhuis. Het werd ontwikkeld door Mint Solutions en is binnenkort beschikbaar in België.
Mint Solutions is een van oorsprong IJslands bedrijf gevestigd in Amsterdam dat tools bouwt voor de zorgsector. MedEye is het eerste product dat ze op de markt brengen in Nederland. “En in België loopt een proefproject in onder andere een rusthuis”, zegt marketing manager Janneke Vos.
MedEye bestaat uit verschillende delen:
- Nurse, dat verpleegkundigen helpt om de medicatie automatisch te controleren en registreren aan het ziekenhuisbed;
- Patient, dat patiënten via een app informeert over hun medicatie;
- Analytics, dat door het verzamelen van gegevens inzicht geeft in de toediening van medicatie in het hele ziekenhuis.
De patiënten-app is nog in ontwikkeling, maar de Nurse, een scanner voor tabletten en capsules, is in verschillende Nederlandse ziekenhuizen al in gebruik, zegt Vos. “In de laatste stap, het geven van de medicatie aan de patiënt, worden nog het meeste fouten gemaakt. Het is op die stap dat wij ons focussen met onder andere een medicatiescanner op basis van een 3D computervision. Die maakt een scan van alle tabletten en capsules die hij aan de hand van een hele grote digitale bibliotheek kan herkennen aan hun specifieke eigenschappen. Samen met het elektronisch voorschrijfsysteem dat artsen gebruiken betekent dit dat de medicatie op juistheid kan worden geverifieerd. We hebben ook de mogelijkheid om op afstand medicatie te controleren, waardoor MedEye werkt als een tweede verpleegkundige. Het helpt verpleegkundigen bij het verifiëren van de juiste patiënt, het juiste medicament, de juiste dosis en bij de afhandeling van alle vereiste documentatie in het informatiesysteem van het ziekenhuis. Alles kan op afstand gecontroleerd worden via een camera en via unieke barcodes.”
De app voor patiënten zou later dit jaar beschikbaar worden.