Door 25 zelftests te gaan verkopen, duiding te geven in hun officina en 'eventueel door te verwijzen naar een arts' overtreden de apothekers de wet, reageert een verbolgen dr. Marc Moens.
Het bericht stond onder meer in Gazet van Antwerpen en De Tijd onder de titel: 'Artsen versus apothekers'. Met daarin de niet onbelangrijke passage: “Wat de uitslag achter de zelftest ook is, de apotheker er is om uitleg te geven en om door te verwijzen naar een arts indien nodig”.
Dat schoot bij Marc Moens in het verkeerde keelgat. "De apotheker werd opgeleid om advies te geven bij het afleveren van medicijnen, niet om zelftest te commentariëren noch om er en eventuele diagnoses aan te hechten. Ze plegen een strafwettelijk misdrijf als ze onwettig de geneeskunde uitoefenen, wat hier duidelijk het geval is. Er loopt zo al een zaak in Limburg", schrijft hij als reactie in een brief.
Klinische biologie kortgesloten
De Bvas-artsenleider - ook ondervoorzitter van de Belgische beroepsvereniging van artsen biopathologen - wijst er nog eventjes op dat er zoiets bestaat als de klinische biologie (5 jaar opleiding na zeven jaar geneeskunde, vanaf 2018 zes) om deze tests juist te interpreteren. "Apothekers die een bijkomende opleiding van 5 jaar na hun farmacie studie volgen kunnen ook de titel van klinisch biologen verwerven. Ze zijn dan gemachtigd zijn om deze verstrekkingen van de specialistische geneeskunde uit te voeren." Anders is het uiteraard gesteld met officina-apothekers die daarvoor helemaal niet zijn opgeleid. Bovendien moeten de betrokken labs aan strenge kwaliteitscriteria voldoen en die ontbreken hier.
"Ongewenste vorm van preventieve geneeskunde"
Dr. Moens waarschuwt ervoor dat zo een kostencarrousel op gang dreigt te komen met als dupe de patiënten en het Rizivbudget. "Hoe dan ook een totaal ongewenste vorm van preventieve geneeskunde die een explosie van onterechte kosten in de ziekteverzekering zal veroorzaken."
Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje.