Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) zijn een pilootproject gestart om longkanker vroegtijdig op te sporen bij risicogroepen. Het project, genaamd ZORALCS (Zuid-Oost Rand Antwerpen Lung Cancer Screening), richt zich op inwoners tussen 55 en 74 jaar uit zeven gemeenten in de Antwerpse regio die roken of gerookt hebben.
Slechts vier op de tien omstanders grijpen in wanneer ze getuige zijn van een hartaanval. Dat blijkt uit cijfers van het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). "Meer kennis zou het aantal overlevenden doen stijgen", klinkt het.
Kredietverzekeraar Allianz Trade en Inclusive Brains ontwikkelen samen een AI-systeem waarmee berichten kunnen worden verzonden zonder aanraking of spraak, met als doel mensen met een beperking meer autonomie te geven.
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) beschouwt meer dan de helft van de ruim 500.000 langdurig zieken in ons land als permanent arbeidsongeschikt. Dat blijkt uit gegevens die De Tijd opvroeg. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat een deel van hen opnieuw controleren.
De evaluatie van Sciensano is niet echt geruststellend voor de komende jaren, met toenemende ongelijkheden in de gezondheid van onze medeburgers en groeiende verschillen...
De zomer van 2018 kende tot nu toe 2 lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.
De gemiddelde Belg wordt jaarlijks blootgesteld aan een dosis ioniserende straling van 4 millisievert (mSv) per jaar. Dat blijkt uit een schatting op basis van gegevens uit 2015.
Gegrild, gerookt of gebarbecued vlees is een van de voornaamste bronnen van kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en kan het risico op borstkanker verhogen. Geen enkele studie deed tot nu toe onderzoek naar de impact van PAK op de overlevingskansen na een borstkanker diagnose.
Didier Vander Steichel, medisch en wetenschappelijk directeur van de Stichting tegen Kanker, stond mee aan de basis van de campagne ‘Tournée minérale’. De uitdaging is duidelijk: geen druppel alcohol aanraken tijdens de kortste maand van het jaar. Als dat geen goed idee is!
In een rapport met de titel 'Dementia: a public health priority', roepen de WGO en Alzheimer’s Disease International (ADI) de autoriteiten overal ter wereld op om programma's voor de strijd tegen dementie te lanceren. Deze programma's moeten zorgen voor een snellere diagnose, de sensibilisering van het publiek en de versterking van de zorgverlening aan demente patiënten en hun familie.
Vrouwen die roken, boeten ten minste 10 jaar aan levensverwachting in. Maar als ze stoppen voor hun 40 jaar, kunnen ze meer dan 90% van het verhoogde risico op overlijden vermijden. Dat blijkt uit de meest grootschalige studie ooit naar de voordelen van een rookstop in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten werden op 27 oktober gepubliceerd in de Lancet online.
Op 15 september vond in Brussel de tweede editie plaats van het Belgian Pharmaceutical Care Symposium. Verschillende voorbeelden van de implementering van farmaceutische zorg werden er voorgesteld. Ze leidden tot een algemene bespiegeling inzake het belang van de continuïteit van zorg in de ambulante praktijk. Een initiatief van de werkgroep “Nierzorg Aalst”, waarin Annelies Vantieghem onze beroepsgroep vertegenwoordigde, kreeg de CDSP 2012 voor een vernieuwend project in het kader van de farmaceutische zorg in de officina.
Volgens het tweejaarlijkse rapport van de Nationale Evaluatiecommissie belast met het toezicht op de toepassing van de wettelijke bepalingen betreffende de zwangerschapsafbreking situeert de toename van het aantal abortussen zich vooral bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 20 en 35 jaar, en dus niet bij adolescenten. Bij deze groep bleven de cijfers de laatste vijf jaar stabiel.
Dat cijfer komt uit een studie die de firma Quintiles liet uitvoeren door de opiniepeilingbureaus Ipsos en Medistrat. Die ondervroegen 1.000 patiënten en 160 huisartsen en specialisten om hun respectieve meningen te kennen over hun therapeutische relaties.
De APB, de vereniging van onafhankelijke Belgische apothekers, richt een alarmkreet aan de overheid naar aanleiding van de zeer verontrustende resultaten van een enquête waarin men polst naar de impact van de besparingsmaatregelen op de werkgelegenheid in de apotheek.
Voortaan behouden zelfstandigen hun recht op gezondheidszorg wanneer ze tijdelijk hun professionele activiteiten stopzetten om zich over een zwaar zieke naaste te bekommeren. De ministerraad van 11 mei keurde een ontwerp van Koninklijk Besluit goed dat de bescherming van (gepensioneerde) zelfstandigen verbetert.
Een onderzoek van het maandblad Test-Gezondheid (1) wees onlangs met een beschuldigende vinger in de richting van artsen omdat die bij bepaalde patiënten te vaak een osteodensitometrie zouden uitvoeren. Doordat de media op het onderzoek sprongen, stond de opsporing van osteoporose meteen in het midden van het debat. De gelegenheid voor de Belgian Bone Club om de aandacht van de overheid en van de publieke opinie te vestigen op de noodzaak van een pluridisciplinaire aanpak van het probleem, op de noodzaak van een herziening van de criteria voor het voorschrijven van een onderzoek en van de terugbetaling van geneesmiddelen.
David Simon, een huisarts uit Colfontaine die aandachtig de bescherming van de elektronische medische gegevens in de gaten houdt, stelt zich vragen over het Vitalink-systeem dat momenteel in Vlaanderen op poten wordt gezet.
De patiënt de ‘macht’ geven om rechtstreeks in te grijpen in factoren die bepalend zijn voor zijn gezondheid, dat noemen we empowerment. Dit concept is heel erg ‘in’ en wordt door anderen ook weleens omschreven als ‘emancipatie van de patiënt’. In de dagelijkse praktijk blijkt de techniek een ‘must’ te zijn, aldus dr. Jean Laperche, huisarts in Barvaux-sur-Ourthe. Hij geeft regelmatig opleidingen over de techniek van het motivatiegesprek om artsen beter te leren luisteren naar de patiënt en zijn prioriteiten. De bedoeling: komen tot een oplossing die voor beide partijen – de zorgverlener zowel als de patiënt – bevredigend is in het therapeutische traject op weg naar meer welzijn. Bestaat de uitdaging er tenslotte niet in om de patiënt een kader te bieden waarin hij zijn wensen duidelijk kan maken en zijn keuze kan uitdrukken?
Meer dan twee jaar geleden trad de wet op medische ongevallen in werking. De onderhandelingen over de vorming van een regering hebben de uitwerking van het fonds lange tijd vertraagd. Daarna hebben het kabinet Onkelinx, het Riziv en de raad van bestuur van het fonds de turbo aangezet. Vanaf 1 september zal de nieuwe administratieve structuur operationeel zijn. Er ontbreekt alleen nog een algemeen directeur, maar dat verhindert slachtoffers van een medisch ongeval niet om al een dossier in te dienen.
Kosteneffectiviteitsanalyses zijn een cruciaal element in Health Technology Assessment (HTA). Ze dienen om een beter beheer van de uitgaven voor gezondheidszorg en een betere besteding van de beschikbare hulpmiddelen te bevorderen, door te onderzoeken of de gezondheidswinst die wordt verkregen door een behandeling de kosten rechtvaardigt. Welke rol spelen kosteneffectiviteitsanalyses tegenwoordig in de budgetbeheersing en welke rol zouden ze in de toekomst moeten spelen? Het colloquium werd georganiseerd door het Itinera Institute naar aanleiding van de publicatie van het rapport “Je geld of je leven? Pleidooi voor meer kosteneffectiviteit in de Belgische gezondheidszorg”, moest een concreet antwoord geven op deze vragen.
Het gebrek aan fysieke activiteit is wereldwijd verantwoordelijk voor één overlijden op tien. Dat is ongeveer vergelijkbaar met tabak en obesitas, zo stelt een studie die woensdag gepubliceerd werd in een speciale editie van The Lancet.
Gezondheid is een actieveld, een competentiedomein, een industriële sector… maar ook een basiswaarde.
Meer dan een halve eeuw geleden, in de jaren 40, was de geneesmiddelenbehandeling van essentiële hypertensie nog heel beperkt. Daarom onderzochten sommige auteurs de mogelijkheid om de aandoening chirurgisch te behandelen. Zo verscheen in april 1941 in de ‘Canadian Medical Association Journal’ een artikel met als titel “Role for Surgeons in the Problem of Essential Hypertension” (1). De auteur schetste daarin zijn zeer beperkte ervaringen – hij behandelde slechts vier gevallen – met splanchnicectomie. Van de verschillende factoren die hypertensie kunnen veroorzaken, noemt hij heel expliciet het zenuwstelsel en de nieren...
De Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) pleiten voor minder zout in onze voeding. Beide instellingen geven ons hun «recept».
De laatste jaren zijn er regelmatig sensibiliseringscampagnes in de media om de bevolking erop attent te maken dat zich goed beschermen tegen overmatig zonlicht een noodzaak is, net als het regelmatig laten controleren van gepigmenteerde huidvlekjes. Maar hoe wordt de impact van dergelijke campagnes gemeten?
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...