Er werd een longitudonale studie op een cohort van 62.565 Deense mannen uitgevoerd om de impact vast te stellen van overgewicht in de pre-puberteit op het risico om type 2-diabetes te ontwikkelen. Aangezien 23% van de kinderen op dit ogenblik overgewicht heeft, stelden de onderzoekers zich de volgende vraag: als die kinderen met overgewicht of obesitas in hun kindertijd gewicht verliezen, heeft dat dan een invloed op het risico om type 2-diabetes te ontwikkelen in de volwassenheid?
Het gewicht en de lengte van de proefpersonen werden gemeten op de leeftijd van 7 en 13 jaar en nogmaals tussen 17 en 26 jaar.
Er werd duidelijk een verband vastgesteld tussen het overgewicht op elke leeftijd en de ontwikkeling van type 2-diabetes later in het leven.
10,7% van alle proefpersonen kreeg type 2-diabetes in de loop van zijn leven. Mettertijd nam de prevalentie toe: van 5,4% op de leeftijd van 7 jaar naar 8,2% bij jongvolwassenen. De personen die overgewicht hadden op de 3 geobserveerde leeftijden hadden het hoogste risico. Wie op de leeftijd van 7 jaar overgewicht had, maar op zijn 13de en op volwassen leeftijd een normaal gewicht, had een vergelijkbaar risico op type 2-diabetes als mannen die nooit overgewicht hadden gehad.
Wie op zijn 13de te zwaar was maar als jongvolwassene een normaal gewicht had, liep meer risico dan wie nooit overgewicht had gehad, maar dat risico was duidelijk lager dan het risico bij proefpersonen die op de 3 leeftijden overgewicht hadden.
Volgens de onderzoekers luidt de conclusie dat overgewicht op 7 jaar leidt tot een verhoogd risico op type 2-diabetes, maar alleen als het overgewicht na de puberteit aanhoudt. Prepubertair overgewicht is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van type 2-diabetes.