In Wallonië publiceerde het Agence du Numérique zopas zijn "Baromètre 2019 de maturité numérique des citoyens wallons" die de ‘digitale uitrusting’ en het gebruik ervan in Wallonië meet. Digital Wallonia analyseerde het onderzoek vanuit het eHealth-perspectief.
Het Agence du Numérique publiceerde zopas zijn "Baromètre 2019 de maturité numérique des citoyens wallons" die een beeld schetst van de digitale activiteit van de Walen. Volgens Andre Delacharlerie, een van de verantwoordelijken van Digital Wallonia “zijn we nog maar aan het begin van het gebruik van gezondheidstechnologie in Wallonië, zowel bij patiënten als bij artsen. Dat zal de komende jaren zeker veranderen.” Digital Wallonia analyseerde de resultaten van het onderzoek voor Numerikare.
Op de vraag “verbetert u uw levenshygiëne met behulp van toepassingen zoals een stappenteller, een calorieënteller enz.?” antwoordt 11% van de Waalse 15-plussers bevestigend. “Er zijn wel verschillen qua geslacht, 6% van de mannen en 5% van de vrouwen en qua leeftijd: bij 15-29-jarigen is 2% gebruiker, bij 30-44-jarigen 4%, bij 45-59-jarigen 3%, bij 60-69-jarigen 1% en bij 70-plussers 1%”, zegt Hélène Raimond, expert digital Business Ambassador en coauteur van de barometer.
Op de vraag “Geeft u soms medische gegevens door via Internet?”, zegt niet meer dan 8% van de 15-plussers ‘Ja’, evenveel mannen als vrouwen. “Bij de 15-29-jarigen gaat het om 1%, bij 30-44-jarigen, 45-59-jarigen en 60-69-jarigen om 2% en bij 70-plussers om 1%”, aldus Digital Wallonia.
En op de vraag “Monitort u uw gezondheidstoestand met connected tools?”, antwoordt 8% van de 15-plussers ‘Ja’, 5% van de mannen en 3% van de vrouwen. Bij 15- tot 49 jarigen bedraagt dat percentage 2%, bij zestigplussers 1%.
Al die cijfers zullen stijgen omdat de digitale kloof inzake toegang tot het internet in Wallonië kleiner wordt en nog maar 11% van de Waalse burgers betreft. Dat is goed nieuws voor de digitale relatie tussen patiënten, artsen en ziekenhuizen en voor eHealth bedrijven.