Lifetech.brussels: meer projecten met artificiële intelligentie

Onlangs dook een polemiek op sociale netwerken op omdat Belgische projecten niet weerhouden werden op een AI-kaart van een buitenlands bedrijf. Lifetech.brussels vraagt zich af waarom. "We hebben de Brusselse lijst verzonden naar de persoon die verantwoordelijk is voor de nationale coördinatie."

Eind juni had op de Solbosch-campus van de ULB de Disummit plaats, de afspraak door en voor de Belgische gemeenschap die met kunstmatige intelligentie (AI) werkt. Hoe langer hoe meer projecten met kunstmatige intelligentie in de gezondheidssector zien het licht in België en Brussel. Een ontwikkeling die bevestigd wordt door Azèle Mathieu, manager van Lifetech.brussels: “hub.brussels heeft een repertorium samengesteld van alle Brusselse projecten. Het bureau kwam tot een lijst van ongeveer zestig bedrijven, waaronder tien in de gezondheidssector."

Polemiek

Bravo la belgique ... aucune donnée ... @carinedepotter @Karolien1231 @BruLifeTech @B_Hf_T @numerikare @NatSchirvel @sjodogne @giovbriganti @matteocapriulo @jdmedecin https://t.co/x0IuDrf9bC

— Sam Ward (@dr_wardsam) January 20, 2020

Onlangs dook er een controverse op sociale netwerken op omdat Belgische projecten niet werden weerhouden op een AI-kaart van een buitenlandse particuliere onderneming: “We hebben deze Brusselse lijst naar de persoon gestuurd die verantwoordelijk is voor de nationale coördinatie. Het zou interessant zijn om te begrijpen met welke criteria dit bedrijf rekening hield om België niet op hun kaart te zetten. We hebben een solide achtergrond in gezondheids-AI, maar op andere gebieden staan sommige landen misschien verder.” Afgezien van dat incidentje, doet de sector het goed: “Over het algemeen zien we een groei in projecten van artsen en zorgverleners en patiënten.”

MedTech

En zopas had de MedTech Accelerator® plaats: "Er werden veertien interessante kandidaturen ontvangen en er werden acht mooie projecten geselecteerd waarvan vijf met betrekking tot preventie. De 5e editie wordt ook gekenmerkt door een groot aandeel eHealth oplossingen. Een begeleidend programma is dan ook belangrijk voor ondernemers, onder meer voor het op de markt brengen van kwaliteitsvolle duurzame projecten." 

Denk tenslotte ook aan de Hackathon op 18 en 19 februari waar deelnemers zelf twee dagen lang nieuwe oplossingen bedenken om het gezondheidstraject van patiënten en zorgverleners te verbeteren. https://patienthackathon.be/

De huidige lijst

Vandaag is de lijst van bedrijven in Brussel die gezondheid combineren met artificiële intelligentie de volgende, buiten de bedrijven waarover u hier eerder al kon lezen als MintT, MoveUp,  Spentys of Axiles Bionics

Helpilepsy: https://helpilepsy.com/fr/ met CEO Jonathan Schreiber die werkt aan een ontwikkeling die patiënten moet helpen om hun ziekte, epilepsie, beter te begrijpen en neurologen om belangrijke informatie in te zamelen. Het doel is om neurologen te helpen bij de zoektocht naar een steeds doeltreffendere behandeling.

Healthentia:  https://healthentia.com/about/. Een ePRO (Electronic Patient Reported Outcomes) platform dat de industrie van het klinisch onderzoek helpt om makkelijker toegang te krijgen tot gegevens. Het bedrijf maakt gebruik van AI-algortimen bij klinische studies om de resultaten te voorspellen op basis van afgeleide biomarkers voor modellen van fenotypische digitale tweelingen.

Kantify: https://www.kantify.com/ Onlangs kondigde het ULB-laboratorium voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie (IRIDIA) aan dat het een voorspellingsmodel ontwikkelde voor voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. https://www.numerikare.be/nl/nieuws/belgische-artificiele-intelligentie-kan-hartaanvallen-voorspellen.html

Saana https://www.saana.be/ en CEO Stephanie Roland bieden gepersonaliseerd voedingsadvies aan voor personen met kanker om hen te begeleiden bij hun herstel.

Savics www.savics.org maakt gebruik van bestaande technologie en kennis van het terrein om innovatieve tools te ontwikkelen om de zorg beter te kunnen personaliseren en ziektes op te volgen op wereldschaal.

Early Tracks https://www.earlytracks.com/ Het bedrijf ontwikkelt al jaren oplossingen en expertise op medisch vlak. Het maakt daarbij gebruik van innovatieve technologie en artificiële intelligentie (machine learning, enz.)

Linda Care www.lindacare.com Met OnePulse-oplossing in combinatie met het Philips IntelliSpace Cardiovascular IT-platform nam het bedrijf deel aan de rationalisatie van de nazorg in het ziekenhuis en op afstand voor patiënten met implanteerbare elektronische hartapparatuur.

Gabi Smartcare: https://www.gabismartcare.com  De pediatrische thuismonitoringsoplossing die helpt bij het voorspellen en beheren van ademhalingsproblemen bij kinderen.

UZ Brussel: Een proefproject van anesthesisten die kunstmatige intelligentie gebruiken tijdens een operatie om een mogelijk te lage bloeddruk te voorspellen,  een kwartier voordat de bloeddrukdaling optreedt. https://www.numerikare.be/nl/nieuws/e-health/uz-brussel-start-proefproject-met-artificiele-intelligentie-tijdens-chirurgische-ingrepen.html

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.