Artificiële intelligentie (AI) is steeds meer aanwezig in ons sociale, gezins- of beroepsleven. Onderzoekers vroegen zich daarom af hoe betrouwbaar AI is op het vlak van geneeskunde in het licht van de gepubliceerde klinische studies...
Artificiële intelligentie of kortweg AI zet de gezondheidszorg in rep en roer: van applicaties om chirurgische ingrepen te verbeteren tot de optimalisering van orgaantransplantaties. Ondanks hun potentieel worden die technologieën sceptisch onthaald. De redenen? Bezorgdheden rond de vertrouwelijkheid van patiënten, mogelijke bias en de nauwkeurigheid van de medische hulpmiddelen.
Een team van Amerikaanse onderzoekers onderzocht de klinische validatie van ruim 500 medische hulpmiddelen op basis van AI, goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Ze ontdekten dat voor zowat 43% van die hulpmiddelen gepubliceerde klinische validatiegegevens ontbraken, waardoor hun reële klinische doeltreffendheid ter discussie kan worden gesteld. In hun conclusies roepen ze op om een duidelijker onderscheid te maken tussen de types klinische validatiestudies – zoals retrospectieve validatie, prospectieve validatie en gerandomiseerde klinische onderzoeken – die elk een ander niveau van wetenschappelijk bewijs bieden.
Bij retrospectieve validatie worden historische gegevens gebruikt, terwijl prospectieve validatie steunt op gegevens in real time, die een nauwkeurigere beoordeling in de huidige omstandigheden mogelijk maken. Gerandomiseerde klinische onderzoeken worden beschouwd als de standaard bij uitstek en zijn essentieel om het therapeutische effect van een hulpmiddel te isoleren.
Ondanks die uitdagingen blijft AI veelbelovend. Denk bijvoorbeeld maar aan de inspanningen om het orgaandonatieproces te verbeteren met behulp van slimme algoritmes. Dergelijke initiatieven illustreren het belang van interdisciplinaire samenwerkingsverbanden om de voordelen van AI ten volle te benutten en tegelijkertijd de veiligheid van de patiënten te vrijwaren. De onderzoekers hopen dat hun aanbevelingen kunnen leiden tot nauwkeurigere studies, die het vertrouwen in deze technologieën kunnen versterken waardoor ze veilig in de courante medische praktijk kunnen worden geïntegreerd.