Een chatbot die alle mogelijke vragen kan beantwoorden; sinds de lancering afgelopen november is ChatGPT een hit. Dit type AI heeft grote gevolgen voor de wetenschap, zo stellen onderzoekers in Nature.
Telemonitoring thuis bij gecompliceerde zwangerschappen is voor de uitkomst van de zwangerschap even veilig als ziekenhuisopname. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en Erasmus MC in The Lancet Digital Health.
Meer zorgverleners kijken positief aan tegen de mogelijkheden van eHealth. Dat blijkt uit de jaarlijkse E-healthmonitor van het Nederlandse RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).
IT-groep Cegeka start in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid met de ontwikkeling van een digitaal zorg- en ondersteuningsplan voor Vlaamse zorg- en welzijnswerkers. Dat plan moet samenwerking bevorderen en moet de patiënt de regie geven over de zorg en ondersteuning die hij wil. Het doel is om tegen het najaar van 2023 een eerste basisversie klaar te stomen en in 2024 een digitaal zorg- en ondersteuningsplan te kunnen uitrollen.
Op patiëntenfora delen patiënten heel wat informatie over hun ziekte, van bijwerkingen en adviezen tot steunbetuigingen. Neurowetenschapper Anne Dirkson maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om deze informatie op te halen
Neuralink, een bedrijf van miljardair Elon Musk, wil binnen het half jaar een eerste hersenimplantaat plaatsen bij mensen. Dat heeft Musk woensdagavond aangekondigd.
Dr. Philippe Coucke, diensthoofd van de afdeling radiotherapie van het Universitair Ziekenhuis van Luik en professor radiotherapie aan de ULiège, zorgt voor opschudding door aan te tonen hoe nieuwe technologieën de geneeskunde wijzigen.
Het gebruik van een slimme glucosemeter gekoppeld aan een mobiele app kan leiden tot een "aanzienlijke verbetering" van de bloedsuikercontrole van patiënten met diabetes, en daarmee van hun gezondheid, zo blijkt uit een studie die op 14 november; Wereld Diabetes Dag, werd gepubliceerd.
Een sportapp geeft vaak veel meer prijs dan de gebruiker denkt, zo stellen onderzoekers van de onderzoeksgroep imec-DistriNet aan KU Leuven.
Mensen in precaire situaties gaan steeds minder vaak naar de dokter. Het zou nuttig zijn om mensen op te sporen die hulp nodig hebben. In Antwerpen wordt een gezondheidsapplicatie getest om dat te doen.
Is dit voor iedereen toegankelijk?
31 Vlaamse apotheken lanceren gezamenlijk kwaliteitslabel ‘Healis’ voor zorgapotheken
sinds geruime tijd wordt het "medisch geheim" niet meer gerespecteerd. Als gevolg van de overdadige regelgeving en doorgedreven digitalisering zijn tientallen niet-medici in staat direct alle medische gegevens van de patiënten te raadplegen.
In beroep bij Raad van State over delen van gezondheidsdata
Gaat deze studie over de patiënten of de zorgverleners ?
Racisme in de zorg: één op de tien voelt zich gediscrimineerd
Malariavirus??
Onderzoekers ontdekken dat geneesmiddel bloed "vergiftigt" voor malariamuggen
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
31 Vlaamse apotheken lanceren gezamenlijk kwaliteitslabel ‘Healis’ voor zorgapotheken
In beroep bij Raad van State over delen van gezondheidsdata
Racisme in de zorg: één op de tien voelt zich gediscrimineerd
Onderzoekers ontdekken dat geneesmiddel bloed "vergiftigt" voor malariamuggen