Eerder hield de Orde de boot af waar het teleconsultatie betrof voor een diagnose en een behandeling, maar nu staat ze teleconsultatie toe in specifieke situaties en onder strikte voorwaarden.
Zo moet de teleconsultatie worden voorafgegaan door een analyse van de voordelen en de risico’s voor de patiënten en zijn louter commerciële voordelen uit den boze. In het licht van de zorgkwaliteit en de -veiligheid vereist die dat de arts (1) de patiënt kent, (2) toegang heeft tot de hem betreffende medische informatie (medisch dossier) en (3) de zorgcontinuïteit kan waarborgen.
De medische aandoening moet bovendien toelaten zorg te verstrekken via teleconsultatie (chronische ziekte, enz.).
Mits de ontwikkeling van wetenschappelijk gevalideerde protocollen en een juridisch kader en mits de naleving van de regels van medische deontologie, is het dan mogelijk om de teleconsultatie in het gezondheidszorgsysteem te integreren, adviseert de Orde. Waarbij ze wel preciseert dat de teleconsultatie de klassieke face-to-face raadpleging slechts vervangen als een bijzondere situatie dat rechtvaardigt. Ze biedt immers niet dezelfde nauwkeurigheid en veiligheid. Wel is ze geschikt als aanvullend werkinstrument, eventueel om de kwaliteit te verbeteren.
Goedgekeurde mobiele applicaties
Artsen die teleconsulteren in deze context, moeten voldoende verzekerd zijn voor dit soort teleconsultaties en met kwaliteitsmateriaal werken. Het is sterk aanbevolen gebruik te maken van mobiele applicaties die het keurmerk EG dragen en beschikken over een vertrouwelijkheidspolis die de privacyregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming waarborgen.
De arts behoudt in deze omstandigheden steeds zijn professionele onafhankelijkheid, en kan er dus steeds van afzien. Samen met zijn patiënt moet hij er bekwaam genoeg voor zijn en ook een aangepaste medische redenering onder de knie hebben.
Het gebruiksgemak is voor de patiënt geen voldoende reden om hierop een beroep te doen. Enkel indien de teleconsultatie ook een voordeel oplevert voor de gezondheid van de patiënt, is het gebruik gerechtvaardigd.
De technologie mag de menslievende waarden van het medische beroep niet doen vergeten. De zorgrelatie is per definitie een relatie tussen mensen gebaseerd op waardigheid en autonomie van de patiënt. De rechten van de patiënt, waaronder de vrije keuze van de arts en de vrije en geïnformeerde toestemming tot de teleconsultatie, het recht op privacy en het medisch geheim dienen gewaarborgd te worden.
Eerder al leverde de Orde een omstandig advies over de omgang met social media en de plaats van telegeneeskunde, maar dit keer is het advies stukken beter omkaderd. De insteek is ook anders en positiever.