In veel ziekenhuizen worden de toestellen voor maag-, long- en blaasonderzoeken niet afdoende gereinigd en gedesinfecteerd. Bij negen op de twaalf bezochte campussen gebeurde dat niet naar behoren, zo blijkt uit een rapport van de Zorginspectie. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen woensdag.
Flexibele endoscopen worden ingebracht in onder meer de long, de maag, de darm of de blaas voor onderzoeken en behandelingen en komen zo met allerlei lichaamsvochten en -slijmen in contact. Een goede reiniging en desinfectie tussen onderzoeken is erg belangrijk om te voorkomen dat ze ziektekiemen zoals bacteriën en virussen van één patiënt op de andere overdragen.
Geen ander medisch toestel is echter zo moeilijk te reinigen als flexibele endoscopen met 'lumen'. Dat zijn lange, dunne kanalen waardoor bijvoorbeeld een tang voor een biopsie wordt ingebracht. De endoscopen zijn van kunststof en mogen niet verhit worden voor sterilisatie. De reiniging en sterilisatie moeten daardoor nauwgezet gebeuren met chemische stoffen, maar daarbij loopt het vaak mis. De risico's zijn onder andere kruisbesmetting, blaasontstekingen en bloedvergiftigingen.
De ziekenhuizen nemen de bevindingen van de Zorginspectie serieus. "Ja, het rapport is een wake-upcall voor ons. We willen dit echt niet ontkrachten, maar ermee aan de slag gaan", zegt Dominique Vandijck van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. De koepel vindt dat er nood is aan een algemeen eisenkader, zodat de normen voor iedereen duidelijk zijn. "Zorgnet-Icuro engageert zich om dit samen met Zorginspectie en de betrokken beroepsgroepen in de komende maanden uit te werken", klonk het woensdag in een persbericht.
> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @MediSfeer