Een onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature benadrukt het transformatieve potentieel van artificiële intelligentie (AI) om ontdekkingen in onderzoek naar infectieziekten te versnellen en beter te reageren op epidemieën.
De gezondheid en het milieu beschermen heeft veel bijkomende voordelen. Vooral voeding speelt daarin een belangrijke rol, zo blijkt uit de recente analyse van Sciensano.
Tot die conclusie kwamen verschillende wetenschappers in Lancet Public Health. De schuldige is volgens hen ons leef- en voedingspatroon, maar ook de coronapandemie zou een rol spelen.
In een studie bij groepen vrouwen en mannen wilden onderzoekers de gunstige invloed van vitamines B9, B6 en B12 onderzoeken op het risico om de ziekte van Parkinson (ZP) te ontwikkelen. Twee eerdere longitudinale studies hadden echter geen duidelijke resultaten opgeleverd.
Begin deze maand, op 2 maart, overleed onverwacht prof. dr. Renaat Peleman (64), voormalig hoofdarts van het UZ Gent. De medische wereld verliest een bijzondere en warme collega, laten de universiteit en tal van instellingen waarin hij actief was, weten. De redactie betuigt haar medeleven aan familie, naasten en kennissen van prof. Peleman.
De coronapandemie heeft de ontwikkeling van andere vaccins aanzienlijk versneld en blijvende veranderingen teweeggebracht in de sector. Dat licht vaccinexpert Isabel Leroux-Roels (UGent) toe. Maar het uitvoeren van klinische studies is opnieuw moeilijker geworden, zegt ze.
De Belgische overheid heeft geen kant-en-klaar draaiboek voor de volgende pandemie, maar in de nasleep van de coronapandemie wel een reeks bouwstenen om zich beter voor te bereiden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe. "We moeten pandemische paraatheid beschouwen zoals een EHBO-cursus of een brandoefening. We moeten structureel voorbereid zijn, zodat we reageren zonder paniek, maar ook zonder ontkenning.". Erika Vlieghe waarschuwt voor "een disaster waiting to happen" in de VS.
De actie 'Lichtpuntjes tegen Kanker', van de VRT en Kom op tegen Kanker, bracht de voorbije weken in totaal 771.650 euro op. Tijdens het slotmoment, vrijdagavond in de Schorre in Boom, werden duizenden lampionnen aangestoken als teken van hoop, steun en troost.
Het Antigifcentrum kreeg in 2024 het op een na hoogste aantal oproepen in zijn geschiedenis. Enkel in het coronajaar waren er meer oproepen. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van het centrum.
Bij een mazelenepidemie in het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn twee doden gevallen en bijna 230 mensen besmet geraakt. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, die vrijdag werden gepubliceerd.
Is dit voor iedereen toegankelijk?
31 Vlaamse apotheken lanceren gezamenlijk kwaliteitslabel ‘Healis’ voor zorgapotheken
sinds geruime tijd wordt het "medisch geheim" niet meer gerespecteerd. Als gevolg van de overdadige regelgeving en doorgedreven digitalisering zijn tientallen niet-medici in staat direct alle medische gegevens van de patiënten te raadplegen.
In beroep bij Raad van State over delen van gezondheidsdata
Gaat deze studie over de patiënten of de zorgverleners ?
Racisme in de zorg: één op de tien voelt zich gediscrimineerd
Malariavirus??
Onderzoekers ontdekken dat geneesmiddel bloed "vergiftigt" voor malariamuggen
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
31 Vlaamse apotheken lanceren gezamenlijk kwaliteitslabel ‘Healis’ voor zorgapotheken
In beroep bij Raad van State over delen van gezondheidsdata
Racisme in de zorg: één op de tien voelt zich gediscrimineerd
Onderzoekers ontdekken dat geneesmiddel bloed "vergiftigt" voor malariamuggen