Slechts 40 procent van de Belgen die naar een exotische bestemming reist, is gevaccineerd. Dat blijkt uit een studie van Sanofi Pasteur die donderdag werd voorgesteld. Maar ook wie dichterbij met vakantie vertrekt, kan zich beter tegen een aantal ziektes laten inenten, zeggen specialisten.
Uit de bevraging bij 743 Belgische reizigers blijkt dat we graag en vaak op reis gaan. De laatste twee jaar hebben drie op de vier Belgen een reis naar het buitenland gemaakt, van wie de meerderheid binnen Europa. Iets meer dan een op de vier maakte een exotische trip. Gemiddeld 40% van die laatste is gevaccineerd.
De groep die zich het meest laat vaccineren, zijn jonge reizigers met rugzak; bijna de helft van hen (48,5%) geeft aan dit te doen. 65-plussers laten zich het minste vaccineren. En dat kan hen zuur opbreken, waarschuwen de onderzoekers. Reizigers op exotische bestemmingen lopen risico op potentieel ernstige ziekten als gele koorts en hepatitis A.
"Eigenlijk moet als je denkt 'Heb ik voor deze reis een paspoort of visum nodig? ', de volgende vraag zijn: 'Heb ik voor deze reis vaccinaties of medisch advies nodig?", zegt Dr Kristina Van De Winkel, huisarts en consulent reisgeneeskunde bij het UZ Gent en ITG Antwerpen. De gouden standaard is wat dat betreft volgens haar www.reisgeneeskunde.be, waar de nationale richtlijnen staan in het Nederlands, Frans en Engels.
"Laat je ook niet misleiden door het onderscheid tussen verplichte vaccinaties en aangeraden vaccinaties", zegt ze. "De verplichte zijn opgelegd door het land van bestemming om te voorkomen dat iemand de ziekte kan binnenbrengen in het land. De aangeraden vaccinaties zijn die die de arts en ook de Wereldgezondheidsorganisatie aanraden aan de reiziger om zichzelf te beschermen. De ziekte komt voor in het land en er is een reëel risico."