Op het Take Care-platform, een idee van een Belgische start-up, wordt de patiënt in contact gebracht met de dichtstbijzijnde apotheek of, als hij dat wilt, met zijn referentieapotheker. Binnen enkele uren worden de geneesmiddelen, op voorschrift of vrij te koop, thuis geleverd of op kantoor.
In een wereld waarin de distributie van geneesmiddelen op wereldschaal wordt gezien, is het Take Care-project in de eerste plaats een tool voor het verbeteren van het comfort van de patiënt in zijn buurt: "Voor alle chronische patiënten kan de toegang tot de buurtapotheek soms problematisch zijn. In plaats van de patiënt door te verwijzen naar het online aankopen van geneesmiddelen willen we met Take Care een alternatief bieden", zo zegt Michel Pierret verantwoordelijke van Take Care.
Zijn visie is om de lokale apotheker te ondersteunen en hem ook toegang te geven tot een lokaal handelsplatform. "De patiënt kan via een chat contact opnemen met zijn apotheker. De eerste keer dat de patiënt contact met ons opneemt, vragen we hem of hij een referentieapotheker heeft."
Beveiligde levering
Tijdswinst is volgens hem een ander pluspunt van het project: "Onze oplossing kost de apotheker niet teveel tijd. We testen het volgende week in veertig apotheken in Antwerpen en Brussel. Deze veilige levering van geneesmiddelen aan patiënten voldoet aan een nood, zo blijkt", zegt Michel Pierret.
Wanneer de patiënt naar de site Take Care gaat, wordt hij gelokaliseerd en kan hij beginnen chatten met de apotheker. Voor die aanpak betaalt de apotheker tussen de twintig en honderd euro al naargelang het aantal aanvragen waarop hij een antwoord kan bieden. Voor de patiënt komt daar gemiddeld vijf euro bij voor de levering. Wij streven naar een win-winsituatie voor de apotheker. Gaat het om een geneesmiddel op voorschrift dan moet de patiënt een digitaal voorschrift bezorgen of het voorschrift afleveren bij de apotheek.
Artsen incluis
De arts wordt in het project niet over het hoofd gezien: "We zullen de artsen van onze actie op de hoogte brengen, omdat we ervan overtuigd zijn dat ons initiatief hen in staat zal stellen de therapietrouw van hun patiënt beter te volgen.” Volgens Pierret kan de arts een acteur worden: "We deden onlangs de test gedaan bij huisartsen in Oudergem en ze waren erg geïnteresseerd. Een arts kan het voorschrift van zijn patiënt doorsturen, maar ze worden niet extra vergoed voor onze service.”
Bij het project werd ook rekening gehouden met databeveiliging en privacy zegt Michel Pierret. "De aandacht voor het milieu werd ook niet over het hoofd gezien. De bezorger kan bijvoorbeeld verlopen medicijnen terugnemen."