Ondanks duidelijke communicatie vanuit het Riziv en de betrokken stakeholders sinds juli 2019 zijn er nog een aantal vragen op het terrein rond het geneesmiddelenvoorschrift, stelt het verzekeringscomité vast. Een verlenging van de overgangsperiode komt er toch niet. Wel dringt het comité er bij apothekers en ziekenfondsen op aan om pragmatisch om te gaan met probleemsituaties.
Het verzekeringscomité beklemtoont dat de patiënt, noch administratief, noch financieel de dupe kan zijn van de situatie. Ook voor de apothekers moet de hinder beperkt zijn. Het verzekeringscomité roept daarom voorschrijvers op om in de eerste plaats steeds elektronisch voor te schrijven en bij uitzonderlijk voorschrijven op papier enkel het nieuwe model te gebruiken. Het verzekeringscomité monitort de evolutie op het terrein.
Meer coherent
Nog eens wordt beklemtoond dat het oude voorschriftenmodel niet meer geldig is sinds 1 februari. De periode waarbinnen de apotheker een geneesmiddel aan de patiënt kan afleveren en de periode waarin dit geneesmiddel wordt vergoed, zijn nu vereenvoudigd en afgestemd. De vervaldatum wordt nu duidelijk aangegeven. Een meer coherente regel, die voor transparantie zorgt voor de patiënten en die de volksgezondheid centraal stelt.
Wijzigingen: geheugensteuntje
Voorschrijvers kunnen een gepersonaliseerd voorschrift afdrukken
Via de webtoepassing MyRiziv kunnen voorschrijvers hun eigen gepersonaliseerde voorgecodeerde voorschriften afdrukken met daarop hun naam, voornaam, barcode en RIZIV-nummer.
Meer info:
· Het nieuwe model van geneesmiddelenvoorschrift
· Elektronisch voorschrijven verplicht sinds 1 januari 2020
> Lees ook: balans na 1 weekend nieuw voorschriftmodel: 30% problematisch