Overbelaste Belgische ziekenhuizen in ons land kunnen in principe een beroep doen vrije plaatsen in Duitse ziekenhuizen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bevestigd in De Kamer. "Ik heb contact opgenomen met mijn Duitse collega's, en zij hebben onmiddellijk toegezegd."
Om de druk op Belgische ziekenhuizen zoveel mogelijk te verlichten doet de regering ook een beroep op de Europese solidariteit, antwoordde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vanmiddag op een vraag van Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) tijdens de plenaire vergadering in de Kamer.
"Dat vraagt planning", benadrukte de sp.a-vicepremier wel. "Als we het personeel daar halsoverkop in storten is dat een recept voor slechte zorgkwaliteit en stress. Maar het is een element van de strategie die we aan de ziekenhuizen hebben gecommuniceerd en dat we verder onderzoeken."
Intussen doet de regering ook een beroep op de Europese solidariteit. Vandenbroucke nam eerder al contact op met zijn Duitse ambtgenoot Jens Spahn en met de ministers in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, de Duitse deelstaten aan de Belgische grens. "Zij hebben mij onmiddellijk gezegd dat de Europese solidariteit hier speelt, en dat zij meteen patiënten zouden opnemen als Belgische ziekenhuizen dat vragen en er plaatsen beschikbaar zijn."
De nodige regelgeving rond onder meer financiering en transport is geregeld, benadrukte Vandenbroucke nog. "In Duitsland heeft men zeer veel IC-bedden, dus we kunnen ze gebruiken. Ziekenhuizen die dat wensen kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland. Dat is niet evident en moet patiënt per patiënt bekeken worden, maar de mogelijkheid bestaat en ik vind dat een mooi voorbeeld van Europese solidariteit."
De federale en deelstaatregeringen buigen zich morgen/vrijdag om 13 uur nog eens over de situatie in ons land op een Overlegcomité.