Navraag bij Tele-Onthaal leert dat sinds de bekendwording van de tweede coronabesmetting en het einde van de krokusvakantie, gepaard gaande met zes extrabesmettingen, het aantal oproepen rond dit thema gevoelig steeg.
Woordvoerder en coördinator Jennifer Pots: “Over een periode van 24u hadden we er toch al 20 gespreken over op een totaal van ongeveer 300. Dat komt neer op 6 à 7%. Zonder ons al vast te pinnen op definitieve cijfers betekent dat toch dat het een belangrijk thema is, want normaal dient zich een gesprek rond een griepepidemie bijvoorbeeld niet aan bij ons. Voornamelijk mensen die angstig zijn en zeer onrustig van nature willen daarover hun verhaal kwijt. Vaak hebben ze al een angstproblematiek en vragen ze ondersteuning. De gesprekken gingen er dus vooral over hoe ze die angst moesten kanaliseren. Het substantiële aantal telefoontjes wijst erop dat het sommige mensen wakkerhoudt en dat ze daarover willen praten.”
Vergelijkbaar met H1N1-griepvirus?
“Mij doet het eerder denken aan de terreuraanslagen want ook daaraan werd door de media heel veel aandacht besteed”, vermoedt Pots. “Ook toen had je mensen die bijzonder angstig reageerden. Voor zover in te schatten, lijkt het vooral te gaan om wie zich nu al in een bijzonder kwetsbare situatie of positie bevindt waarbij angstgevoelens versterkt worden. Het lijken me ook mensen met wat minder veerkracht, ze willen hun onrust ventileren en dat hun gevoelens erkend worden. Enkelen van hen leken sterk in paniek en vertonen wellicht een onderliggende psychische stoornis.”
Als je eens wist
Onlangs zorgde ook de docu-reeks ‘als je eens wist’ over kindermishandeling voor een piek in de “nazorg-gesprekken” bij Tele-Onthaal: in vergelijking met andere televisie-uitzendingen waar ook de pancarte van Tele-Onthaal getoond wordt, werden vier keer meer gesprekken genoteerd.
In 2019 namen gemiddeld zes kijkers naar aanleiding van een televisie-uitzending onmiddellijk contact met de hulplijn. Bij “Als je eens wist” liep dat aantal op tot gemiddeld 24 gesprekken per aflevering.
Vooral de eerste aflevering, die gepaard ging met een brede media-aandacht op tal van andere kanalen, zorgde voor een expliciete piek. Deze media-aandacht heeft duidelijk de contacten met Tele-Onthaal versterkt en extra getriggerd”, analyseert de organisatie.
Ook Domus-Medicavoorzitter Roel Van Giel noteerde een toename zonder te spreken van 'een stormloop'.