Slaapstoornissen zouden risico op alzheimer kunnen verhogen

Een studie van de Madison University van Wisconsin die gepubliceerd werd in het juli-nummer van het tijdschrift Neurology van de American Academy of Neurology, wijst op een verband tussen slaapstoornissen en het optreden van de ziekte van Alzheimer bij bejaarden.

De onderzoekers hebben 101 mensen van 63 jaar uitgenodigd om vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van hun slaap. Ze hebben bij hen ook biomarkers van de ziekte van Alzheimer bepaald in het cerebrospinale vocht (CSV).

Hoe meer slaapstoornissen de deelnemers vertoonden, des te hoger waren de concentraties van de biomarkers in het CSV. Het waarom van die correlatie is niet duidelijk. Dierexperimenteel onderzoek leert evenwel dat het vermogen van de hersenen om toxines zoals bèta-amyloïd – toxische eiwitten die de platen vormen die ten grondslag liggen aan de ziekte van Alzheimer – op te ruimen, toeneemt tijdens de slaap.

Maar opgelet, zegt Barbara Bendlin, gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Wisconsin, “niet alle patiënten met slaapstoornissen zullen alzheimer krijgen.” Bij patiënten met slaapstoornissen zou je snel een doeltreffende strategie moeten opstarten om de slaap te verbeteren. Die vroege interventie zou de pathogenese van alzheimer kunnen afzwakken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.