Meer buiten tijdens covid: meer kans op huidkanker

Studies wijzen uit dat buitenwerkers meer kans lopen op huidkanker. Een record aan zonne-uren in 2020, COVID-regels die buitenarbeid aanmoedigden en een daling van het aantal doktersbezoeken kwamen die situatie vorig jaar niet ten goede. De campagne ‘#CheckYourH’ wil deze zomer risicoberoepen informeren over de meest voorkomende maar minst bekende vorm van kanker: huidcarcinoom.

Tot die risicoberoepen behoren onder meer metsers, politieagenten, spoorwegarbeiders, postbodes, boeren, horecapersoneel op terrassen, tuinders, zeelui. Gemiddeld krijgt één Belg op vijf huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. 

“Het gaat om de meest frequente vorm van de ziekte, waarbij 90% van de gevallen geen melanomen, maar hoofdzakelijk carcinomen zijn,” legt Professor Vibeke Kruse uit. Zij is medisch oncologe in het AZ Nikolaas, consulent huidtumoren in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, assistent-professor aan de UGent en gastprofessor aan de UAntwerpen. “Toch is deze kanker een van de gemakkelijkste om te voorkomen en ook om te behandelen, op voorwaarde dat hij op tijd ontdekt wordt.”

En dat is net waar de eerste editie van ‘#CheckYourH’ om draait, een campagne die exclusief gelanceerd wordt in België, ter gelegenheid van de Werelddag van non-melanoomhuidkanker, op zondag 13 juni.

H-zone

Het doel: tot 21 september de aandacht van werkgevers, werknemers en hun gezinnen vestigen op het belang van bescherming en controle van de huid in het algemeen, en in het bijzonder van de H-zone van het gezicht. Deze zone, die per definitie het hele jaar door wordt blootgesteld aan uv-stralen, omvat hoofdzakelijk de ogen, de oren, de neus en de nasolabiale zone.

"Het spreekt voor zich dat wie in openlucht werkt, een hoger risico loopt op huidkanker. In Duitsland is het zelfs beroepsziekte nummer één in de bouw,” bevestigt dokter Thomas Maselis, dermatoloog, stichter en voorzitter van Euromelanoma België, het netwerk van Europese dermatologen.

"Het aantal gevallen van deze non-melanoomhuidkankers onder de Belgische bevolking is in de afgelopen 15 jaar verviervoudigd tot 44.000 in 2018, en we vrezen dat dat cijfer binnen de 10 jaar opnieuw verdubbeld zal zijn. Het is meer dan ooit beter te voorkomen dan te genezen. En het is logisch om te beginnen daar waar de grootste risico's zijn. "

Bescherming

Wat bescherming betreft, zijn de regels voor buitenwerkers duidelijk. Eerst en vooral moet men zo veel mogelijk in de schaduw blijven en dan, als dat niet mogelijk is, kleding dragen die het lichaam maximaal bedekt. Ook het hoofd moet worden bedekt, terwijl de huid insmeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor volgens experts dan wel een zeer belangrijke maatregel is, maar wel de laatste die moet worden toegepast.

Screening

Wat screening betreft, is de huid zelf onderzoeken een goed begin, maar dat kan nooit een bezoek aan de dokter vervangen.

Het idee van de ‘#CheckYourH’-campagne is eenvoudig en effectief: posten en delen van foto’s met de hashtag ‘#checkyourh’ op Facebook en Instagram stimuleren waarop zoveel mogelijk buitenwerkers en sympathisanten van de actie een H uit zonnecrème op hun gezicht aanbrengen of een speciaal voor deze opzet ontwikkelde filter gebruiken.

LinkedIn zal op ook worden gebruikt als platform om een 'B2B'-doelgroep te bereiken.

Meer info vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.