“Tweesporenbeleid corona is duidelijk”

“Het coronabeleid wordt totaal anders opgevolgd in het noordelijk landsgedeelte dan in het zuiden”, zegt dr. Lieve Van Ermen, die haar stelling staaft met een overvloed van cijfergegevens. Op het VAV-congres van 16 oktober lichten ook andere sprekers die zienswijze toe.

“Neem nu de vaccinatiegraad”, steekt de voorzitter van het Vlaams Artsenverbond (VAV) van wal. “Door het verschil kost een vaccin er 36% meer in het zuiden en specifiek bij de woonzorgcentra zelfs 50% meer. Dat zeg ik niet, het zijn cijfers van de inspectie Financiën die De Specialist recent aanhaalde. Meer bepaald bleek dat het plaatsen van een vaccin in een vaccinatiecentrum in Vlaanderen 52,53 euro per gevaccineerde kost, terwijl dat in Wallonië oploopt tot 71,67 euro per gevaccineerde. In woonzorgcentra is sprake van een kost zo'n 10 euro per gevaccineerde in Vlaanderen en van ruim 22 euro per gevaccineerde in Wallonië.”

Dokter Van Ermen ziet weer met lede ogen hoe Vlaanderen als braafste leerling in de klas de zwaarste lasten torst.

“Typerend en schandalig is een voorbeeld uit een school in Schaarbeek. Daar zijn de Franstalige leerlingen minder gevaccineerd, maar het zijn wel de Nederlandstalige leerlingen die de wettelijke mondmaskerplicht op de speelplaats volgen! We zijn een ander volk zoals Jules Destrée het ooit formuleerde met de uitspraak: ‘Sire, er zijn geen Belgen’.”

“Een laatste voorbeeld in dit niet-exhaustieve rijtje trof dr. Van Ermen aan in deze tabel van de overheid: de oversterfte per stad van meer dan 50.000 inwoners lag in 2020 flink hoger in Waalse steden (zie tabel) en zelfs in Franstalige ziekenhuizen. Per percentage gerangschikt vallen de verschillen nog meer op.”

Het VAV-congres diept dit thema verder uit via enkele deskundige sprekers. “Dit is een hefboom, een scharniermoment”, aldus dokter Van Ermen.

“Raf Derycke analyseert het beleidsverschil tijdens en na de coronacrisis als voorzitter van de raad van bestuur van de Broeders van Liefde bijvoorbeeld voor de geestelijke gezondheidszorg. Jürgen Constandt doet hetzelfde voor het Vlaams coronabeleid vanuit zijn hoedanigheid als algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds.

Andere sprekers zijn dr. Philippe Vandekerckhove (Rode Kruis Vlaanderen) en Caroline Vrijens (Vlaams Kinderrechtencommissaris).

Nadien volgt een ongetwijfeld interessant debat.

De VAV-voorzitter meent tot slot dat haar vereniging meer en meer op respect kan rekenen:  “Zo werd ik gevraagd om op 15 oktober te komen spreken in de parlementaire commissie van de senaat, belast met de evaluatie van de staatshervormingen. Ik zal het hebben over de gezondheidszorg.”

Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND, “Na corona eindelijk een zelfstandig Vlaamse gezondheidszorg” 16 oktober 2021 KBC Herman Teirlinckauditorium Havenlaan 2,1080 Brussel

Het volledige  programma en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u hier

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Carlo Vermeiren

    16 september 2021

    Interessant en verhelderend. Ook buiten de gezondheidszorg is hetzelfde vast te stellen. Er zijn alleen Vlamingen en de rest ( helaas geen "quantité négligeable )

  • Luc D'HOORE

    16 september 2021

    typisch Belgische situatie, Vlaanderen is vaak de pieneut.Daarom: meer regionale bevoegdheden toekennen op dit gebied!
    Dr.Luc D'hoore