Sommige additieven wijzigen de microbiota en zouden het risico op darmkanker verhogen.
De voedselindustrie gebruikt almaar meer additieven bij de bereiding van getransformeerd voedsel. Een Amerikaanse studie toont aan dat overmatige inname van bepaalde additieven de microbiota beïnvloedt en zo het risico op darmkanker verhoogt.
De studie die werd gepubliceerd in Cancer Research, rapporteert dat additieven zoals emulsifiërende middelen die textuur geven aan het voedsel, toxisch en zelfs levensgevaarlijk zouden kunnen zijn. De studie werd uitgevoerd bij muizen. Muizen die regelmatig emulsifiërende middelen te eten kregen, ontwikkelden vaker tumoren. De geteste emulsifiërende middelen waren polysorbaat 80 (dat wordt gebruikt bij de bereiding van ijscrème) en carboxymethylcellulose, dat soms wordt gebruikt in boter en bij de bereiding van dieetproducten.
De vorsers onder de leiding van Emilie Viennois hebben vastgesteld dat consumptie van die emulsifiërende middelen een laaggradige darmontsteking veroorzaakt via veranderingen van de microbiota. Een laaggradige ontsteking werkt het ontstaan en de ontwikkeling van kanker in de hand. Emilie Viennois voegt er nog aan toe dat emulsifiërende middelen voldoende afwijkingen veroorzaken om een apoptose te bewerkstelligen van de signalisatiewegen die de ontwikkeling van tumoren regelen. Ook zij stelt dat de afwijkingen van de microbiota ten grondslag liggen aan de laaggradige ontsteking, die dan weer colonkanker in de hand werkt. De incidentie van colonkanker is sterk toegenomen sinds het begin van de XXe eeuw.
De resultaten van het dierexperimenteel onderzoek moeten nog worden bevestigd bij de mens.