Onze westerse diëten werken de ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen zoals diabetes type 2 in de hand. En daar zou de consumptie van rood vlees voor iets tussen zitten...
Een gerandomiseerde klinische studie over het effect van intermittent fasting (5:2) bij diabetespatiënten, EARLY-studie.
Er rijzen altijd wat twijfels rond het belang van nationale meerjarenplannen. Degelijk uitgevoerde wetenschappelijke studies door experten zonder belangenconflicten zijn dus zeker geen slecht idee. Dat dacht ook de NHS voor zijn plan in de strijd tegen diabetes.
De British Heart Foundation, de Medical Research Council, het National Institute for Health and Care Research en Health Data Research UK financierden een onderzoek om na te gaan wat de impact is van diabetes type 2 (DT2), een steeds toenemende ziekte, op de levensduur. Mensen met DT2 zouden gemiddeld 3,5 jaar minder lang leven.
… zonder geneesmiddelen? Een Chinese studie, gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, toont aan dat proefpersonen met diabetes type 2 die op een intermittent fasting-dieet worden gezet, van hun ziekte kunnen worden verlost.
In een review van meta-analyses werd nagegaan in hoeverre minder suikerinname daadwerkelijk een invloed heeft op onze gezondheid. Hier moeten we wijzen op enkele potentiële biassen in de studies over suikerconsumptie en de effecten daarvan op de gezondheid.
Het lijkt erop dat een beperkte inname van koolhydraten bij het ontbijt alleen maar voordelen heeft voor patiënten met diabetes type 2. Een ongezoet ontbijt zou namelijk niet alleen de bloedsuikerspiegel verlagen, maar er ook voor zorgen dat de waarden minder schommelen in de loop van de dag. Bovendien zouden de voedingsgewoonten een positief kunnen effect hebben gedurende de hele dag.
Een Mexicaanse studie op ratten die verscheen in Experimental Physiology toonde aan dat de ratten die eten kregen aan het begin van hun rustperiode een hogere triglyceridenconcentratie in het bloed hadden dan de ratten die eten kregen tijdens de normale activiteitsperiode. Als de hersenzone die de biologische klok regelt echter wordt geremd, treedt dat verschil niet op …
‘Diabetes on the Run’ is een project voor intensieve telemonitoring van diabetes type 2-patiënten via geconnecteerde devices/wearables en een app, Healthlook, met daaraan gekoppeld gepersonaliseerde telecoaching door gespecialiseerde diabeteseducatoren en zelfmanagement door de patiënt.
De isoflavonen die in verschillende variëteiten van soja worden teruggevonden, zouden afwijkingen van de seksuele functie kunnen veroorzaken bij mannen. Dat punt is bijzonder relevant bij diabetespatiënten, die sowieso al vaak een verminderd testosterongehalte hebben.
Langer en beter slapen zorgt voor een betere glycemiecontrole.
Kinderen met diabetes type 1 moeten elke ochtend plannen wat ze die dag zullen eten en moeten op basis daarvan de hoeveelheid insuline berekenen die ze nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Voortaan kunnen de jonge patiëntjes daarvoor rekenen op een verrassende nieuwkomer wanneer ze bij de dokter langsgaan: Nao, de robot.
De partner van type 2-diabetespatiënten betrekken bij de behandeling, zou de glykemie en andere parameters verbeteren.
Een Amerikaanse groep heeft het risico op ontwikkeling van type 2‑diabetes geëvalueerd naargelang van de consumptie van huisbereide maaltijden (HBM). Ze is daartoe uitgegaan van twee prospectieve studies, namelijk de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study, waarin de frequentie van HBM ‘s middags en ‘s avonds werd geregistreerd vanaf 1986.
Orale magnesiumsupplementen verlagen de glykemie en verbeteren de glykemiecontrole bij patiënten met prediabetes en hypomagnesiëmie.
De gezondheidsautoriteiten hebben goedkeuring verleend voor de terugbetaling van Boehringer Ingelheims empagliflozine, bij gebruik naast dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen met diabetes type 2...
De Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) onderzochten de vaccinatiegraad tegen seizoensgriep bij hun bijna 97.000 leden met diabetes. De vaccinatiegraad bedraagt 41%. "Dat is meer dan het gemiddelde, maar er is nog heel wat werk aan de winkel", stelt het ziekenfonds, net nu het vaccinatieseizoen in volle gang is. De MLOZ zijn voorstander van een grotere sensibilisatie van de risicogroepen en van een gecentraliseerde registratie van de vaccinatiegegevens. Opmerkelijk: het aantal gevaccineerde diabetici stijgt tot 53% bij diegenen die in een zorgtraject zijn opgenomen.
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...