Katleen Bury, federaal volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang, uit haar bezorgdheid over de recente opduiken van het poliovirus in verschillende Europese landen en de mogelijke bedreiging voor België, vooral door vluchtelingenstromen uit risicogebieden zoals Gaza.
"Het poliovirus is een ernstige dreiging voor de volksgezondheid en we moeten ervoor zorgen dat we deze ziekte niet opnieuw toelaten in ons land", aldus Bury. Hoewel polio sinds de jaren 1960 als uitgeroeid werd beschouwd in België, wordt het virus nu weer aangetroffen in het rioolwater van verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Spanje, Polen en Finland. In Gaza is er recent een uitbraak, waarbij veel kinderen via het orale poliovaccin werden gevaccineerd. Dit vaccin biedt echter niet volledige bescherming tegen alle varianten van het virus en kan zelfs bijdragen aan de verspreiding ervan.
Bury maakt zich zorgen over vluchtelingen uit risicogebieden, met name de groep die het orale poliovaccin heeft ontvangen. "Het is zorgwekkend dat veel van deze nieuwkomers een vaccin hebben gekregen dat onvoldoende bescherming biedt. Het is belangrijk dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij hun volledige vaccinatie krijgen", zegt Bury.
Vier dosissen
Bury erkent dat 97% van de nieuwkomers het aangeboden vaccin aanvaardt, maar onderstreept dat er in totaal vier dosissen nodig zijn. "Het is goed nieuws dat zoveel mensen het vaccin aanvaarden, maar het probleem is dat deze mensen vaak van locatie veranderen. We moeten ervoor zorgen dat zij hun vaccinaties volledig afronden, om zichzelf en de bevolking effectief te beschermen tegen polio", stelt Bury.
Ze dringt aan op verbeterde monitoring en samenwerking tussen de federale en regionale overheden om te voorkomen dat er gaten in het systeem ontstaan. "We mogen geen risico's nemen. Het is van cruciaal belang om te zorgen voor een effectieve en volledige vaccinatie van alle vluchtelingen, zodat we geen terugkeer van polio in België riskeren", besluit Bury.
"Laag risico uitbraken in ons land"
Minister Vandenbroucke (Vooruit) antwoordde dienaangaande in de Kamer dat het risico van uitbraken elk jaar per land door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ingeschat en dat de recentste WHO-beoordeling van september 2024 een laag risico aangaf voor uitbraken in België. "Aangezien de hoge vaccinatiegraad voor de derde dosis in België al tientallen jaren hoger is dan 95%, is de kans op polioverlammingen voor de algemene bevolking dus klein. Mensen die gevaccineerd zijn, zouden echter eventueel wel het virus kunnen overdragen. Volgens de experts van onze eigen Risk Assessment Group is er een middelmatig risico van asymptomatische overdracht van het virus."
Wat de zogenaamde inhaalvaccinatie betreft, schetste Vandenbroucke ook de huidige aanpak: "Voor volwassenen wordt die aangeboden aan personen afkomstig uit landen waar het poliovirusendemisch is of die geconfronteerd worden met een uitbraak." De eerste dosis is voorzien op het moment van registratie bij de medische dienst van Fedasil en wordt ook goed aanvaard, "met name door 97% of meer van de nieuwkomers."
Er zijn echter ook een duizendtal alleenstaande mannen voor wie er momenteel geen opvangplaats is en die ook niet
kunnen genieten van een adequate medische ondersteuning. "Om dat probleem aan te pakken, zijn er twee initiatieven opgezet. Het refugee medical point en een mobiel team, genaamd Cover, dat samenwerkt met het Rode Kruis om de vaccinatie en de medische preventiecampagnes te organiseren."
Een uitdaging is dat sommige risicopersonen vaak van opvangplaats veranderen. De verschillende gewestelijke vaccinatieregisters wisselen namelijk geen gegevens uit. "Er zijn plannen om een dergelijke uitwisseling op te zetten, maar dat vergt onder meer een samenwerkingsakkoord. Een werkgroep met alle betrokken diensten bekijkt onder leiding van de FOD Volksgezondheid hoe deze en andere gaten in het systeem gedicht kunnen worden", aldus nog de minister.