Veelbelovende onderzoeksresultaten voorgesteld voor geneesmiddel tegen Alzheimer

Een nieuwe klinische studie naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer heeft veelbelovende resultaten getoond. Dat meldt het Leuvens biotechbedrijf reMYND, dat het onderzoek uitvoerde, woensdag in een persbericht. Het onderzoek gebeurde slechts bij een beperkt aantal patiënten, maar toont wel het potentieel van de werkwijze van het middel.

ReMYND baseerde haar studie op het middel REM0046127, dat in muismodellen met Alzheimer al voor een neurobeschermend effect zorgde. Eerder onderzoek toonde aan dat de neurale communicatie in de modellen verbeterd wordt, en dat de aanwezigheid van amyloïdeplaques en tau-eiwitten in de hersenen, die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer, verminderde.

ReMYND startte nu, op basis van dit eerder onderzoek, een fase 2a-klinische studie, waarbij het middel geëvalueerd werd bij patiënten met zowel beginnende als matige vormen van de ziekte van Alzheimer. Deelnemers van de studie kregen de behandeling voor vier weken, ofwel in de placebovorm (vier deelnemers), ofwel met verschillende dagelijkse dosissen van REM0046127 (acht deelnemers). 

De deelnemers die met het geneesmiddel behandeld werden, scoorden duidelijk beter in een geheugentest. Hersenscans (EEG's) registreerden voorts een betere hersenactiviteit en er werden verhoogde dopaminelevels gemeten in het ruggenmergvocht. Ook de levels van tau-eiwitten lagen beduidend lager. 

"De onderzoeksresultaten suggereren dat het middel zowel symptomen zou kunnen verminderen, als een remmend effect hebben op het ziekteverloop", stelt het bedrijf. "De middelen die sinds kort, in de Verenigde Staten, zijn goedgekeurd voor behandeling van de ziekte doen alleen het laatste."

Het onderzoek moest echter worden stopgezet omdat er bijwerkingen optraden bij de patiënten. In alle dosisgroepen werden leverproblemen vastgesteld, die volgens het bedrijf onafhankelijk van het werkingsmechanisme van het middel lijken te zijn opgetreden. 

De onderzoekers zijn nu bezig aan opvolgstudies op basis van een andere molecule. Die zou niet dezelfde effecten op de lever moeten hebben, maar wel dezelfde positieve resultaten geven omdat die ook inwerkt op de zogenaamde septine filamenten in de hersenen, net zoals het middel uit deze studie doet.

Vanaf volgend jaar start reMYND met de fase 1-studie van dit middel, het jaar daarop worden ook patiënten in de studie betrokken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.