Stelsel sociale zekerheid neemt voor het eerst de kaap van 100 miljard euro

De inkomsten en uitgaven van de sociale zekerheid voor werknemers hebben in 2023 voor het eerst de kaap van de 100 miljard euro genomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De evenwichtsdotatie voor 2023 komt uit op 5,4 miljard euro.

Het is de taak van het RSZ om de sociale zekerheid te financieren. Dat gebeurt via bijdragen van werknemers en werkgevers, aangevuld met allerlei andere transfers afkomstig van de federale overheid. Met al die miljarden worden de verschillende takken van de sociale zekerheid gefinancierd, denk aan de pensioenen en onze gezondheidszorg.

In 2023 gingen uitgaven (104,5 miljard euro) en inkomsten (106 miljard euro) van de sociale zekerheid voor het eerst over de kaap van 100 miljard euro. Het gaat om een "logische evolutie", gedragen door de inflatie en de demografische evoluties van onze samenleving, klinkt het bij het RSZ.

Op het einde van de rit moeten inkomsten en uitgaven natuurlijk wel in evenwicht zijn. Het is de regering die dat evenwicht garandeert, via de evenwichtsdotatie. Die werd voor 2023 definitief vastgelegd op 5,4 miljard euro, tegen 4,4 miljard euro in 2023.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.