Sint-Martens-Latem is sportiefste gemeente

Sint-Martens-Latem wordt vaak omschreven als de rijkste gemeente, maar het blijkt ook de sportiefste gemeente te zijn. Statistieken van Sport Vlaanderen geven aan dat vorig jaar 35,6 procent van de inwoners er lid was van een sportclub.

Volgens de cijfers was 21,4 procent van de Vlamingen - ruim 1,4 miljoen mensen - vorig jaar lid van een sportclub. Het lidmaatschap blijkt vooral hoog buiten de grote steden, met Sint-Martens-Latem dus als koploper, gevolgd door Hove (32,14 procent) en Lint (32,05 procent).

Veruit de meest beoefende sport in clubverband in Vlaanderen blijft voetbal, met 326.161 leden. Wielrennen is wel sterk in opmars. De wielerclubs tellen nu 256.467 leden, een toename met 47 procent op tien jaar. Bij vrouwen is wielrennen al de populairste clubsport.

Ook padel blijft doorgroeien na de enorme boost van de coronaperiode. In 2016 waren nog maar 12 Vlamingen lid van een padelclub, in 2023 waren het er al 88.290.

Voor veel sportclubs zijn trainers essentieel. Ook hun aantal neemt verder toe. Eind 2023 waren meer dan 77.000 trainers actief in Vlaamse sportclubs, 4 procent meer dan in 2022.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.