Rousseau: "Engagement om naar kleinere regering te gaan"

Volgens Vooruit-kopstuk Conner Rousseau hebben de partijen die federaal gaan onderhandelen over een nieuwe regering de intentie om "naar een kleinere regering, een kleinere politiek te gaan". Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Het partijbureau van Vooruit zette dinsdagavond het licht op groen om federaal onderhandelingen op te starten met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. Dat gebeurde na een vergadering met de kopstukken van de vijf partijen in het N-VA-hoofdkwartier onder leiding van preformateur Bart De Wever, die na zijn bezoek aan het paleis straks mogelijk als formateur kan starten. 

De Vlaamse socialisten moesten als laatste partij nog overtuigd worden. "Ik was zelf verrast van de constructieve sfeer en de signalen naar mijzelf en Vooruit toe", zegt Rousseau over de vergadering van dinsdagmiddag. Zo stelde de MR "plots geen veto meer tegen een inspanning van de grootste vermogens" en waren er "drie partijen die zeggen dat er geïnvesteerd moet worden in de gezondheidszorg, terwijl de andere twee partijen zeiden dat dat moet lukken met de nodige hervormingen", klapte de kandidaat-voorzitter van Vooruit uit de biecht. 

Daarnaast zou er ook een engagement zijn om te besparen op de politiek zelf, zei Rousseau nog. "Ik heb de preformateur horen zeggen dat we het met minder politiek moeten doen, dat de pollitiek en de regering kleiner moeten zijn." De socialist pleit er onder meer voor om de Senaat af te schaffen, al benadrukte hij dat daar gisteren niet over is gesproken.

Lees ook : Vooruit: "Hervormen om te investeren" in gezondheidszorg en "kijken wat artsen verdienen"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.