Rode Kruis-Vlaanderen ziet aantal bloed- en plasmadonaties stijgen

Rode Kruis-Vlaanderen zag in de eerste helft van dit jaar meer mensen langskomen voor een bloed- of plasmadonaties. Er werden ruim 75.000 plasmadonaties gedaan en 118.000 bloeddonaties. Dankzij intense campagnes werden 13 procent meer plasmadonaties gedaan en de organisatie hoopt dat die stijgende trend ook in de tweede jaarhelft blijft.

Ongeveer 3 procent van de Vlamingen doneert, maar zowat 70 procent van alle Vlamingen zal ooit een bloedproduct nodig hebben. Daarom blijft het Rode Kruis-Vlaanderen inzetten op het motiveren van mensen om bloed, bloedplaatjes of plasma te doneren.

In de eerste zes maanden van 2024 waren er 118.511 geslaagde bloeddonaties, gedaan door 91.430 donoren. Dat is vergelijkbaar met het aantal in de eerste jaarhelft van vorig jaar. Er waren ook 1.387 donaties bij mobiele collectes en de studentenactie Bloedserieus leverde 4.395 donaties op. Er waren ook 7.592 donaties van bloedplaatjes, 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Bij plasmadonaties was ook een stijging op te merken, omdat volop werd ingezet op campagnes om mensen te overtuigen plasma te doneren. "Er waren 75.353 donaties, 13 procent meer dan de eerste zes maanden van 2023", zegt Jolien Pardon van Rode Kruis-Vlaanderen. "Er waren 31.052 donoren, van wie 5.143 voor het eerst plasma doneerden. Heel wat mensen beseffen te weinig waarvoor we plasma nodig hebben, tijdens onze zomercampagne gaan we dat in de kijker zetten."

Bloedplasma wordt gebruikt voor transfusies aan mensen met bloedziekten of in acute, soms levensbedreigende situaties, om baby's met ernstige geelzucht te behandelen en om levensverbeterende of levensreddende medicatie te maken. Tijdens de zomercampagne 'Zorgeloze Zomer' spelen Mila en Lucy een hoofdrol, zij hebben plasma nodig om een normaal leven te kunnen leiden.

In de provincie Antwerpen werden de meeste donaties gedaan, gevolgd door Oost- en West-Vlaanderen. Op basis van bewonersaantallen deed West-Vlaanderen het het best met 3,3 procent, in Antwerpen is dat maar 2,8 procent.

De bloedvoorraad kwam nooit in het gedrang, en dat wil Rode Kruis-Vlaanderen ook in de tweede jaarhelft behouden. Om de traditionele zomerdip te counteren, worden enkele bijkomende collectes gehouden in enkele voetbalstadions, maar ook aan de kust en aan het Zilvermeer in Mol.

"We willen nog meer de stap naar zelfvoorziening zetten, zodat we voor onze bloedproducten minder afhankelijk zijn van het buitenland", zegt Pardon. "Ons doel is om jaarlijks 5 procent meer plasmadonaties te hebben. We zijn goed op weg."

Wie wil doneren kan hiervoor steeds een afspraak maken, alle info via het donorportaal op de website van Rode Kruis-Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.