Ozonconcentraties overschreden op twee plaatsen de informatiedrempel

In de meetpunten van Gent en Destelbergen hebben de ozonconcentraties woensdag de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Ook donderdag zal het warme weer wellicht nog tot hoge ozonconcentraties leiden, maar overschrijdingen van de drempelwaarde worden niet meer verwacht.

De hoogst gemeten waarde was een uurgemiddelde van 211 microgram per kubieke meter lucht, in Gent. In Destelbergen lag de piek op 195 microgram. In Brussel was de hoogst gemeten waarde 'slechts' 172 microgram per kubieke meter lucht (in Neder-Over-Heembeek), in Wallonië 171 microgram per kubieke meter lucht (in Rixensart). Daar werd de drempelwaarde dus niet overschreden.

Donderdag worden nog hoge concentraties verwacht vanwege de opgestapelde luchtvervuiling van de voorbije dagen en het aanhoudende warme weer, maar ze zouden wel lager zijn dan woensdag en onder de informatiedrempel blijven. Vrijdag wordt het gevoelig minder warm - zij het wel nog zonnig - en verwacht de IRCEL een sterke daling en dus een betere luchtkwaliteit.

Bij hoge ozonconcentraties doen mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen, best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

De Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter lucht, waarbij de bevolking niet alleen dient te worden geïnformeerd maar ook gealarmeerd, is niet meteen in zicht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.