Mahdi: "Iedereen beseft dat de luxe om rondjes te draaien er niet is"

"Iedereen beseft dat de luxe om rondjes te draaien er niet is". Dat zei CD&V-voorzitter Sammy Mahdi na afloop van een vergadering met de kopstukken van de vijf partijen die samen een nieuwe federale regering zouden kunnen vormen. Of ook Vooruit nu overtuigd is om onderhandelingen op te starten, wilde hij niet met zoveel woorden gezegd hebben.

Preformateur Bart De Wever (N-VA) riep dinsdagmiddag de kopstukken en sherpa's van zijn vijf voorkeurspartners voor een federale regering bijeen. Het ging om de voorzitters van CD&V, MR en Les Engagés, aangevuld met kandidaat-voorzitter van Vooruit Conner Rousseau en Jan Jambon voor N-VA. De bedoeling was om de socialisten te overtuigen om de volgende stap te zetten en de formatie op te starten. De andere vier partijen hadde n al aangegeven dat dat wat hen betreft kan.

Rousseau stond de pers na afloop van de vergadering, die dik anderhalfuur duurde, niet te woord, CD&V-voorzitter Mahdi deed dat wel. Hij noemde het een "goed gesprek" en zei dat hij de indruk had "dat er een constructieve houding was en dat iedereen beseft dat de luxe om rondjes te draaien er niet is". 

Voor de christendemocraten heeft preformateur De Wever nu in elk geval voldoende op tafel gelegd om van start te kunnen gaan met onderhandelingen, zei hij, al was de CD&V eerder al bereid om een volgende stap te zetten. "Er is voldoende rekening gehouden met onze prioriteiten, fiscale hervorming en gezondheidszorg", klonk het. "We hebben een kans om mooie dingen te doen." 

Of dat ook voor Vooruit zo is, wilde Mahdi niet gezegd hebben. De partij wilde vooraf "openingen" zien op haar drie kernpunten: gezondheidszorg, koopkracht en een eerlijke verdeling van de inspanningen zodat ook de grote vermogens moeten bijdragen. Garanties kreeg Rousseau dinsdag niet, benadrukte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, maar er zit volgens hem voldoende eten en drinken in de voorstellen op tafel voor alle partijen. De beslissing nemen de Vlaamse socialisten in de komende uren op een partijbureau. Nadien volgt een persconferentie.

Preformateur De Wever wordt morgen-/woensdagvoormiddag op het paleis verwacht. Als Vooruit aangeeft dat de onderhandelingen kunnen starten, kan hij daar mogelijk vertrekken als formateur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 juli 2024

    Let the Beast go !