Kandidaat-voorzitter Tineke Van hooland pleit voor verdubbeling preventiebudget

Tineke Van hooland, een van de acht kandidaat-voorzitters bij Open VLD, vindt dat de nieuwe Vlaamse regering het budget voor preventie moet verdubbelen. Daarmee zou de Vlaamse regering dan het voorbeeld van de nieuwe Waalse regering volgen. "Als de nieuwe Vlaamse regering het echt meent met de Vlamingen, dan doet ze dit ook", meent van Hooland.

Terwijl de werkgroepen van de Vlaamse formatie stilaan hun werkzaamheden afronden, doet Tineke Van hooland een oproep aan de toekomstige Vlaamse regering (met daarin N-VA, CD&V en Vooruit) om het budget voor preventie de verdubbelen. 

Volgens Van hooland gaat er te weinig geld naar preventie. "Nochtans zijn alle experten internationaal en nationaal het eens: investeren in preventie loont. Voorkomen is beter dan genezen", aldus de 45-jarige Open VLD-politica. 

Volgens Van hooland is het thema ook te belangrijk om er communautaire of politieke spelletjes over te spelen. Zij verwijst naar het feit dat België maar 1,6 procent van het gezondheidsbudget investeert in preventie terwijl het Europese gemiddelde op 2,9 procent ligt en de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent. "Belgisch onderzoek berekende nochtans dat het via preventie mogelijk is om 20 procent van de kosten voor hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en longaandoeningen te vermijden. In absolute cijfers betekent dit bijna 5 miljard euro minder uitgaven voor gezondheidszorg bovenop de stijgende productiviteit", klinkt het.

Daarom vindt Van hooland dat de nieuwe Vlaamse regering het voorbeeld van de kersverse Waalse regering moet volgen en het preventiebudget moet verdubbelen. "Als de nieuwe Vlaamse regering het echt meent met de Vlamingen, dan doet ze dit ook", aldus Van hooland. "Met een verdubbeling van het preventiebudget, zorgen we voor gezonde burgers en een gezonde overheid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    01 augustus 2024

    De Open VLD (VLD, PVV, ...) zat jaaaarenlang in de regeringen, en wat deed ze inzake preventie?
    Van waar komt het geld, geachte dame? Even grote schulden maken als in Wallonië?
    Daarbij, zijn onze Waalse medemensen gezonder dan wij? Ik dacht het niet hé als je hun exuberante uitgaven in de gezondheidszorg ziet.
    Met niet-denkende politici als u ... haalt uw partij de volgende keer nog de kiesdrempel?