Herhaalde covid-19-vaccins versterken de mucosale antistoffen, bijvoorbeeld in de slijmvliezen aan de binnenkant van de neus. De immuunreacties kunnen bovendien langer aanhouden dan eerder werd gedacht. Dat blijkt donderdag uit nieuw onderzoek van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek, de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent, dat in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine verschijnt.
Boosterprikken spelen een rol in de strijd tegen de coronapandemie: ze garanderen bescherming tegen nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus. De onderzoekers hebben de effecten van meerdere mRNA-vaccins op de mucosale immuniteit bestudeerd door 183 deelnemers op meerdere tijdstippen te bemonsteren na primaire en boostervaccinaties.
"We ontdekten dat personen die meerdere doses mRNA-vaccins kregen een duidelijke toename vertoonden van neutraliserende antilichamen in de neus, wat essentieel is voor het blokkeren van het binnendringen van virussen", zegt doctoraatsstudente Jozefien Declercq (VIB-UGent). "De immuunreacties als respons op de mRNA-vaccins kunnen langer aanhouden dan eerder werd gedacht, wat hoop biedt op duurzame bescherming tegen opkomende varianten van het virus."
De vorsers ontdekten dat de meeste antilichamen in het bloed circuleerden en zo naar het slijmvlies in de neus migreerden. Dat wijst erop dat "herhaalde vaccinatie de antilichaamproductie stimuleert en dat die antilichamen effectief de slijmvliezen kunnen bereiken", zegt professor Stijn Vanhee. Dat leidt tot een robuustere verdediging tegen het virus.