Gemiddeld 26 dagen van extreme hitte extra de afgelopen twaalf maanden

De klimaatverandering heeft wereldwijd gemiddeld 26 extra dagen van extreme temperaturen hitte veroorzaakt de voorbije twaalf maanden. Dat blijkt uit een rapport van het klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis. De grote meerderheid van de wereldbevolking kreeg te maken met hitte.

Om het aantal extra hittedagen door broeikasgassen te berekenen, telde het rapport de tien procent warmste dagen in de periode 1991-2020. Vervolgens keek het hoeveel dagen tussen 15 mei 2023 en 15 mei 2024 even warm waren. Het rapport kwam tot stand in samenwerking met het wetenschappelijk netwerk World Weather Attribution (WWA) en de ngo Climate Central.

De wetenschappers analyseerden vervolgens, via een methode die door collega-wetenschappers goed bevonden werd, de invloed van klimaatverandering op elk van die dagen. Ze concludeerden zo dat er wereldwijd gemiddeld 26 dagen geregistreerd werden met extreme temperaturen waarvan aangenomen werd dat klimaatopwarming die twee keer zo waarschijnlijk had gemaakt. Daarom konden die gecatalogeerd worden als een 'extra' hittedag.

De grote meerderheid van de wereldbevolking kreeg te maken met hitte. In totaal hadden 6,3 miljard personen, of 78 procent van de wereldbevolking, minstens 31 dagen van extreme hitte het afgelopen jaar. De vijf ergst getroffen landen liggen allemaal in Latijns-Amerika: Suriname (182 dagen extreme hitte, tegen 24 zonder klimaatverandering), Ecuador (180 tegen 10), Guyana (174 tegen 33), El Salvador (163 tegen 15) en Panama (149 tegen 12). "Overstromingen en orkanen halen misschien de voorpagina's, maar de effecten van extreme hitte zijn ook dodelijk", zegt Jagan Chapagain, algemene secretaris van de Internationale Federatie van het Rode Kruis.

"Het is geweten dat er tienduizenden omkwamen door extreme hitte de voorbije twaalf maanden. Maar de werkelijke balans loopt waarschijnlijk in de honderdduizenden of miljoenen", zegt het Internationale Rode Kruis. "Hittegolven verergeren andere gezondheidsaandoeningen."

In Europa wees een studie uit dat er in de zomer van 2022 bijna 62.000 personen overleden door hittegolven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.