Geen proces in zaak-Chovanec: 31 verdachten buiten vervolging

De raadkamer van Charleroi heeft beslist dat er geen proces komt naar het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec. Alle 31 verdachten zijn buiten vervolging gesteld. Er komt dus geen rechtszaak.

In januari werd de zaak al gepleit voor de raadkamer. Vandaag heeft de raadkamer dus besloten om alle 31 verdachten buiten vervolging te stellen. In een persbericht meldt de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg van Henegouwen dat "er geen reden is om de personen die in de vordering vermeld worden, te vervolgen".

"De raadkamer nam deze beslissing op basis van het geheel van de feitelijke omstandigheden en de tegensprekelijke en gedetailleerde besluiten van het college van deskundigen", klinkt het nog. De aanwezige politieambtenaren en medisch personeel zouden geen strafbare feiten hebben gepleegd. De burgerlijke partijen - de weduwe van Chovanec en de Slowaakse staat - kunnen nog steeds in beroep gaan tegen deze beslissing.

De Slovaak Jozef Chovanec overleed op 27 februari 2018 in het Marie Curie-ziekenhuis in Charleroi, waar hij op 24 februari als gevolg van een hartaanval was opgenomen. De 38-jarige zakenman had een vlucht naar Slovakije willen nemen, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt en naar een cel op de luchthaven van Charleroi gebracht. Hij sloeg er met zijn hoofd tientallen keren tegen een muur.

De man, die een delirium had, werd daarop brutaal overmeesterd door verschillende politieagenten. Ze hielden hem stevig in bedwang. Zijn hoofd werd uiteindelijk in een deken gewikkeld voor hij een injectie met een kalmerend middel kreeg. Op camerabeelden van de interventie was te zien dat agenten glimlachten en een politieagente een Hitlergroet bracht. Eind september 2021 vond een reconstructie van de feiten plaats.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.