Federale, regionale en Europese verkiezingen 2024: een nieuwigheid voor apothekers!

In de aanloop naar de federale, regionale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024 brengt een nieuwe bepaling in de Kieswet iets nieuws voor apothekers. Apothekers kunnen voortaan worden benoemd tot voorzitter van stembureaus en telbureaus, een verantwoordelijkheid die voorheen was voorbehouden aan andere beroepscategorieën.

Deze nieuwe functie, die is ingevoerd voor de komende verkiezingen, voorziet in een willekeurige benoeming uit een reeks beroepsgroepen, waaronder magistraten, advocaten, notarissen, architecten, bedrijfsrevisoren en leraren. Het doel van deze maatregel is om de beschikbare vaardigheden voor deze functies, die cruciaal zijn voor het goede verloop van de verkiezingen, te diversifiëren en te verbreden.

Om de administratie te vereenvoudigen, zullen de persoonlijke gegevens van de apothekers door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen voor Zelfstandigen en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid rechtstreeks worden doorgegeven aan de gemeenten. Deze geautomatiseerde overdracht zal de benoeming en oproeping van apothekers vergemakkelijken.

De Orde van Apothekers herinnert apothekers eraan dat het vervullen van hun burgerplicht integraal deel uitmaakt van hun professionele waarden. Aangewezen apothekers worden dan ook aangemoedigd om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen, voor zover hun activiteit dit toelaat. Deze burgerlijke betrokkenheid versterkt de sociale en maatschappelijke rol van apothekers in de maatschappij.

Voor meer informatie worden de apothekers uitgenodigd om de website van de FOD Binnenlandse Zaken over de verkiezingen te raadplegen. Op dit platform vindt u meer informatie over de benoemingsprocedures, de verplichtingen van de benoemden en de algemene organisatie van de verkiezingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.