Federale formatie - Jambon: "Ik denk dat het doenbaar is"

Volgens N-VA-kopstuk Jan Jambon is er een kans dat de vijf partijen die preformateur Bart De Wever in een nieuwe federale regering wil krijgen, later vandaag/dinsdag het licht op groen zetten voor formele onderhandelingen. Dat zei hij voor aanvang van een vergadering met de vijf partijen. "Ik denk dat het doenbaar is."

N-VA-voorzitter De Wever probeert sinds de verkiezingen van 9 juni een federale regering op te tuigen met zijn partij, Vooruit en CD&V langs Vlaamse kant, aangevuld met de Franstalige overwinnaars van de verkiezingen, MR en Les Engagés. Die coalitie zou de afspiegeling zijn van de deelstaatregeringen waarover in Vlaanderen en Wallonië al duchtig onderhandeld wordt. 

Alleen stond Vooruit de jongste weken op de rem. De socialisten voelen zich niet helemaal thuis in een centrumrechtse regering zonder de Franstalige zusterpartij PS en willen vooraf zeker zijn dat er niet bespaard wordt op de gezondheidszorg, er niet aan de koopkracht wordt geraakt van wie werkt en dat ook de grote vermogens zullen moeten bijdragen. De vijf partijen zitten dinsdagmiddag samen op het N-VA-hoofdkwartier om te bekijken of de formele onderhandelingen kunnen starten. 

Vraag is dus of Vooruit hier straks met de nodige geruststelling buitenwandelt. Volgens N-VA-kopstuk Jan Jambon zit de kans er wel in dat preformateur De Wever vanaf morgen/woensdag kan gaan formeren. "Ik denk dat het doenbaar is", zei hij bij aankomst aan het N-VA-hoofdkwartier in de Koningsstraat in Brussel. "Het is een cruciaal moment nu. Ik hoop dat elke partij nu wil onderhandelen, want het land heeft een regering nodig."

Ook bij de andere partijkopstukken vielen voor aanvang van het overleg positieve geluiden te horen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei dat de sfeer goed zit, en dat het nu mogelijk het moment is "om een versnelling hoger te schakelen". "Er zijn geen 3.600 mogelijkheden", verwees hij naar de uitslag van de verkiezingen. "Er zijn veel punten van overeenstemming. Uiteraard zijn er ook verschillen, (...) maar niets is onmogelijk."

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vindt het vooral belangrijk dat er nu duidelijkheid komt. "Hopelijk werkt iedereen constructief samen, en dan is er misschien wel een kans op een historisch snel akkoord." Voor zijn partij zijn een fiscale hervorming en gezondheid, zei hij, en de gesprekken die daarover al bilateraal met De Wever zijn gevoerd verliepen "correct". "Er is een opportuniteit, laten we die nu vooral gebruiken. Ik denk dat mensen van ons verwachten dat we samen constructief werken."

Vooruit-kopstukken Melissa Depraetere en Conner Rousseau lieten zich voor aanvang van de vergadering in de Koningsstraat niet zien. De socialisten beslissen later vandaag op een partijbureau of ze het licht op groen zetten voor formele onderhandelingen, en zouden die beslissing daarna toelichten op een persconferentie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.