Federale formatie - Depraetere: "vind dat we het moeten proberen" met N-VA, CD&V, Les Engagés en MR

Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere vindt dat haar partij "moet proberen" om federaal een regering te vormen met N-VA, CD&V, Les Engagés en MR. Dat zegt ze in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. Ze benadrukt wel dat de verschillen tussen de partijen groot zijn en dat Vooruit niet van plan is om toe te geven op haar kernpunten, koopkracht en gezondheidszorg.

"De kans is klein dat Vooruit in een federale regering zal stappen." Dat liet Vooruit-kopstuk en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau vorige week optekenen. De socialisten zien het niet zitten om in een regering te stappen met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés, vooralsnog de meest logische federale coalitie, omdat die partijen "een beleid willen voeren dat haaks staat op dat va n Vooruit". "Als het is om te besparen op gezondheidszorg, moet men ons zelfs niet bellen", klonk het fors. 

CD&V en Les Engagés gaven nochtans al aan dat ook zij niet willen snijden in het budget voor volksgezondheid. Die laatste partij pleit zelfs voor forse extra investeringen en stuurt aan op een as met Vooruit en CD&V. "Als drie partijen hetzelfde zeggen over gezondheid, denk ik dat dat toch gehoord moet worden", liet kopstuk Jean-Luc Crucke woensdag/gisteren nog optekenen. 

Bovendien gaf Vooruit woensdag/gisteren het fiat om Vlaams te gaan onderhandelen met N-VA en CD&V. De partij lijkt nu ook bereid om federaal een stap te zetten. Voorzitster Melissa Depraetere noemt het in de Krant van West-Vlaanderen denkbaar dat haar partij federaal in een regering stapt met de Vlaamse coalitiepartners, MR en Les Engagés. "Op voorwaarde dat de inhoud goed zit. Is het een evidente samenstelling? Neen. De inhoudelijke verschillen tussen deze partijen zijn vrij groot. Maar ik vind wel dat we het moeten proberen." 

Vooruit is bereid om over de schaduw heen te springen, maar de partij wil niet toegeven op haar kernpunten, waarschuwt Depraetere nog. "De focus moet liggen op het versterken van de koopkracht én we gaan niet besparen op de gezondheidszorg. Dat moet duidelijk zijn van bij de start", zegt ze. "Wij gaan enkele prioriteiten naar voren schuiven, zoals we ook in Vivaldi gedaan hebben. Misschien moet elke partij dat doen: enkele punten naar voren schuiven en voor de rest elkaar iets gunnen. Dan kan het lukken, volgens mij."

Depraetere denkt niet dat de PS, die de verkiezingen in Franstalig België verloor en besliste om overal in de oppositie te gaan, binnen enkele maanden toch weer op het federale toneel verschijnt. "Ik heb met (voorzitter, red.) Paul Magnette gesproken en hij was redelijk overtuigd van zijn standpunt. De PS verliest op zich niet zo veel, maar er is wel een duidelijke centrumrechtse keuze in Wallonië. Het is moedig dat de PS dat erkent. Al maakt dat het niet makkelijker voor ons."

Tot slot verkiest de Vooruit-voorzitster N-VA-voorzitter Bart De Wever boven MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor de Wetstraat 16. "Ik verkies iedereen boven Bouchez", zegt ze. "Bouchez heeft Vivaldi vier jaar lang stokken in de wielen gestoken. Ik ben dat niet vergeten." Afgelopen weekend noemde Depraetere de MR-voorzitter in een interview met De Tijd al "compleet onbetrouwbaar".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.