In de Sloveense stad Maribor is dinsdag de allereerste Europese supercomputer in werking gesteld. Vega, zoals de infrastructuur heet, beschikt over een snelheid van 6,9 petaflops en moet het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie in de Europese Unie een boost geven.
Vega werd gebouw door het Franse IT-bedrijf Atos. Hij kan 6,9 miljoen miljard bewerkingen per seconde uitvoeren en zal volgens de Europese Commissie in veel domeinen kunnen worden ingezet, van machinaal leren en artificiële intelligentie tot geavanceerde data-analyse. "Hij zal Europese onderzoekers en de industrie helpen om vooruitgang te boeken op het vlak van biotechnologie, weersvoorspellingen, de strijd tegen de klimaatverandering, gepersonaliseerde geneesmiddelen en de ontwikkeling van nieuwe materialen en medicijnen", zo worden enkele voorbeelden opgesomd.
Commissaris voor Digitale zaken Margrethe Vestager denkt dat supercomputers dan ook levens zullen kunnen redden. "Bijvoorbeeld door artificiële intelligentie te ontwikkelen om op zoek te gaan naar baanbrekende medicinale behandelingen of door besmettingen met COVID-19 en andere ziektes op te sporen."
Achter Vega zit EuroHPC, een gezamenlijk initiatief van de Europese Unie, de EU-landen en de private sector om een Europees 'ecosysteem' van supercomputers te ontwikkelen. De EU en het Sloveense Instituut voor Informatiewetenschappen (IZUM) investeerden 17,2 miljoen euro in Vega. Voor de naam lieten ze zich inspireren door de Sloveense wiskundige Jurij Vega.
Binnenkort wordt het Europese netwerk uitgebreid met nieuwe supercomputers in Luxemburg, Bulgarije, Tsjechië en Portugal. Drie reeds bestaande installaties - in Finland, Italië en Spanje - zullen eveneens aangesloten worden.