Een AI-coach om patiënten na kanker te helpen om meer te bewegen 

Het is een feit dat begeleiding een goede invloed heeft op de mate van lichaamsbeweging en op de algemene gezondheid. Dit is des te belangrijk voor patiënten die kanker overleven. Een van de grootste uitdagingen van fitnesscoaching is echter om gepersonaliseerde begeleiding aan te bieden. 

De invoering van intelligente spraakondersteuning met behulp van smart tools (telefoons, draagbare apparaten, luidsprekers, de mogelijkheid om leermodellen in te zetten en andere technologieën) is een potentiële manier om basisgedragsinterventies aan te bieden die dichter bij het klassieke model staan, maar tegen lagere kosten en in een schaalbare vorm. Dit is belangrijk gezien de extreem hoge prevalentie van lichamelijke inactiviteit en de beperkte terugbetaling van leefstijladviezen wereldwijd. Maar het traditionele model van face-to-face gedragsinterventies is ontoereikend als antwoord op het gebied van de volksgezondheid, gezien de omvang van het probleem.

Er bestaan verschillende digitale oplossingen, maar die werden nog maar weinig klinisch getest. 

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift NPJ Digital Medicine door onderzoekers van de Bloomberg School of Health en Johns Hopkins School of Medicine rapporteert de resultaten van een gerandomiseerde klinische studie van twee gepersonaliseerde op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde coachingsoplossingen via homespeaker (MyCoach) of via berichten (SmartText).

Deelnemers waren 42 patiënten die kanker overleefden en verdeeld werden in drie groepen (MyCoach, SmartText, en controle), met als primair resultaat het meten van het totaal aantal stappen per dag. De resultaten zijn veelbelovend: door het gebruik van gepersonaliseerde AI-coaches neemt het aantal stappen per dag met gemiddeld 3568 stappen toe.  

AI biedt dus een groot potentieel voor de uitvoering van gepersonaliseerde coachingstrategieën ter verbetering van de levensstijl, zo besluiten de auteurs.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.