Nieuw digitaal portaal steunt mentaal welzijn van zorgverleners

Iklaadmeop.be is een nieuw digitaal portaal ter ondersteuning van het mentaal welzijn van zorgverleners. Het portaal wordt woensdag 12 mei, de Internationale Dag van de Verpleegkundige, gelanceerd. Het is een initiatief van het farmaceutische bedrijf Takeda, HR-dienstverlener Attentia en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB).

Het portaal, www.iklaadmeop.be, is opgebouwd rond vier thema's: slaaptekort, vermoeidheid, stress en emoties. Het richt zich op alle zorgverleners en is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen er praktische tips en informatie terugvinden. Professor en klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB) en Laurent Moor, mental coach aan het CHU Luik en het Erasmus Ziekenhuis Brussel, werkten mee aan het project.

"Met professor Van Hoof hebben we vier problemen geïdentificeerd die de energie van zorgverleners aantasten: vermoeidheid, angst, slaapstoornissen en moeilijkheden om met emoties om te gaan", verduidelijkt Laurent Moor in een persbericht. "Elke gezondheidsprofessional zal elementen vinden die hem of haar in staat stellen weer energie te krijgen."

Volgens de initiatiefnemers hebben zorgverleners meer en meer nood aan voldoende ondersteuning van hun mentale en fysieke welzijn. Dit project wil daar de nodige instrumenten voor aanbieden.

"Zorgverleners kunnen hier informatie vinden over hun klachten en hele praktische oefeningen om er thuis of op het werk mee aan de slag te gaan", zegt professor Elke Van Hoof.

De coronacrisis oefent al meer dan een jaar een zware druk uit op de zorgverleners. Een recente enquête van Sciensano, afgenomen bij 2.530 zorgverleners in maart, toonde aan dat 59 procent van de ondervraagden zich vermoeid voelt, 51 procent onder druk zegt te staan, 47 procent niet voldoende kan ontspannen, 38 procent aan slaaptekort lijdt en 28 procent concentratiestoornissen ondervindt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.