Engelse wetenschappers ontwikkelden een toestel in zakformaat voor genoomsequentie. Ze menen dat het apparaatje heel wat mogelijkheden biedt voor het gebruik van de genetica in de dagelijkse geneeskunde, zo weet BBC News.
“We evolueren van een situatie waarin je alleen aan genoom-sequentie kan doen als je heel veel geld hebt en een hoogstaand uitgerust laboratorium, naar genoomsequentie in zakformaat, net zoals aan mobiele telefoon”, zo zegt professor Nicholas Loman , een van de onderzoekers van de University of Birmingham op BBC News.
Feit is dat heel wat bedrijven proberen om sneller en goedkoper werk te maken van DNA-sequentie. Het toestel dat prof. Loman uittestte werd ontwikkeld door Oxford Nanoporeen de technologie is gebaseerd op het analyseren van lange strengen van DNA via een heel klein gaatje, een nanoporie.
Volgens de onderzoekers was het toestel niet alleen accuraat in 99.5% van de gevallen, maar biedt het ook de mogelijkheid om delen van het menselijk DNA te bestuderen die nog maar amper onderzocht werden.
Bij sequentie gaat het meestal om korte strengen waarbij DNA opgebroken wordt in kleine fragmenten om ze na de sequentie weer samen te leggen, als in een puzzel. Het probleem is dat sommige fragmenten van de genetische code ongelooflijk veel op elkaar lijken en dat het bijna onmogelijk wordt om te puzzel te maken.
Maar de onderzoekers van de University of Nottingham zeggen dat ze langere strengen DNA kunnen onderzoeken met behulp van nanoporietechniek. Zo kunnen ze delen van het genoom lezen die nooit eerder gezien werden, zoals telomeren. De lengte van die telomeren kan belangrijk zijn bij kanker en veroudering.
DNA-sequentie wordt almaar minder moeilijk en minder duur, maar het probleem is en blijft dat het snel lezen van een genetische code niet hetzelfde is als het begrijpen van de meetresultaten.
> Zie de video
> Nanopore sequencing and assembly of a human genome with ultra-long reads