Lancering Amai! voor AI-oplossingen rond klimaat, gezondheid, mobiliteit, werk

VUB- project brengt burgers en experts samen om AI-oplossingen te ontwikkelen rond klimaat, gezondheid, mobiliteit en werk. Het doel van amai! is om experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen te laten ontwikkelen.

Samen met Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, lanceert het imec-SMIT-VUB-Kenniscentrum Data & Maatschappij vandaag het project ‘amai!’. Het doel van amai! is om experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen te laten ontwikkelen. Samen komen ze tot slimme oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. 

“In amai! zitten de letters AI, en dat is niet toevallig: met dit ambitieuze project willen we het brede publiek betrekken bij de richting die technologische innovaties met artificiële intelligentie uitgaan”, zegt Pieter Duysburgh, operational lead bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij.

Elke slimme oplossing begint met een simpele vraag. Neem als voorbeeld een spamfilter. Deze AI-toepassing is ook ontstaan omdat iemand zich afvroeg of het mogelijk zou zijn de ochtend te beginnen met enkel mails die ertoe doen.

Amai! gaat dus in eerste instantie op zoek naar ‘simpele’ vragen over belangrijke problemen. De deelnemers hoeven geen krak te zijn in technologie. Het platform biedt ook inspirerende en laagdrempelige AI-voorbeelden. Zo kan je bijvoorbeeld testen hoe vaak jij in het dagelijkse leven met AI in contact komt, want AI zit vaak dichter bij je dan je denkt.

Van idee tot uitwerking, de burger is mee aan boord

Op het platform amai.vlaanderen kan iedereen zijn vragen en ideeën delen voor AI-toepassingen binnen vier thema’s die heel wat Vlamingen belangrijk vinden: klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk. Samen met experten en organisaties die inzetten op één van de vier thema's, worden de ideeën dan verder uitgewerkt tot oplossingen.

Ter voorbereiding van het project werd een voorstudie uitgevoerd die onder andere peilde naar motivatie voor deelname en kennis van AI bij Vlamingen. Meer informatie en de resultaten van deze bevraging zijn terug te vinden op de website van ‘amai!’.

Tot 8 juni kan men vragen en ideeën achterlaten op het platform. Daarna worden de verzamelde ideeën uitgediept tot concrete onderzoeksvragen. Dat doen burgers samen met de thema-experten en de AI-experten.

Op basis van deze concrete ideeën wordt een oproep gelanceerd naar KMO’s, organisaties en onderzoekers om één van de maatschappelijke toepassingen uit te werken. De geselecteerden krijgen financiële steun om dit in 2022 verder te ontwikkelen. Duysburgh: ”Ook bij de uitwerking van de projecten blijven burgers betrokken. En omdat we vertrekken vanuit de maatschappelijke noden, zullen er na afloop van het project amai! vier nieuwe AI-toepassingen zijn, die niet alleen slim maar ook erg zinvol zijn.”

Vlaams actieplan AI

Het project amai! kadert binnen het Vlaams Actieplan AI van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Het Vlaams Actieplan AI werd in 2019 gelanceerd door minister van Innovatie Hilde Crevits en is gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. Met het  actieplan wil minister Crevits zowel burgers als ondernemingen klaarstomen voor een toekomst met Artificiële Intelligentie. De lancering van het burgerwetenschapsprogramma amai! moet hiertoe bijdragen.  

Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits: “Artificiële Intelligentie is vandaag overal aanwezig, in grote en kleine toepassingen. Om de kennis van bevolking over AI te vergroten en om innovatie op maat van de burger te realiseren, roepen we elke Vlaming op om na te denken hoe AI een concrete vraag of probleem kan oplossen. Zo kunnen onze onderzoekers samen met de inzenders ermee aan de slag. Op die manier willen we artificiële intelligentie sneller en verantwoord implementeren in de brede maatschappij. Als minister van Innovatie steun ik dit project en kijk ik alvast uit naar de innovatieve oplossingen die het zal voortbrengen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.