De digitale gezondheid is in opmars en nieuwe ontwikkelingen kunnen een belangrijke impact hebben op het leven van artsen en patiënten, zoveel is zeker. Vorige week dinsdag organiseerde beMedTech in samenwerking met Agoria een symposium met als titel ‘Driving Digital Healthcare Adoption' over telemonitoring, apps, ICT-toepassingen en elektronische gegevens van patiënten. Maar wat is het standpunt van de overheid? En wat is de rol van het Fagg? En wat met het standpunt van het Riziv inzake terugbetalingen?
In 2016 werden in het kader van het actiepunt ‘mobile health’ uit de federale roadmap e-Gezondheid 24 pilootprojecten gelanceerd in de Belgische gezondheidszorg. Sommige van die projecten zullen wijzen op gezondheidswinst, andere op meer doeltreffendheid. “De Digital Health moet nog evolueren, maar vandaag is een ideale gelegenheid om op zoek te gaan naar antwoorden, samen met de overheid. Wat als de digitale gezondheid de Standard Health wordt?", zo stelden Marnix Denys, directeur van beMedTech, en Carole Absil, Business Group Leader Healthcare Technology Solutions bij Agoria bij aanvang van het symposium.
Besparen en besparen
"Vandaag groepeert Agoria Healthcare Technology meer dan 180 bedrijven die gevestigd zijn in België. Het is belangrijk dat die bedrijven kunnen evolueren in een gunstige omgeving”, zo zei Melchior Wathelet, voorzitter van de Agoria Healthcare Technology & CEO Xperthis group. Alle actoren hopen op een algemene toegang tot digitale medische tools voor patiënten en voor zorgverstrekkers. "Dat is belangrijk op verschillende vlakken, van de kwaliteit tot en met de kosten van de zorg", aldus de voorzitter.
Maar naast de technische vragen is er nog dé vraag, namelijk: "Wie zal dat allemaal betalen?", zo bemerkte Mario Huyghe, voorzitter Digital Health – beMedTech & General Manager Philips.
Een andere grote uitdaging is die van de terugbetaling. Die kan verlopen volgens conventies waarbij de arts kan kiezen voor nieuwe technologie of de klassieke aanpak, of via de provisoire terugbetaling voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twee jaar, of via definitieve terugbetaling of nieuwe terugbetalingsmodellen (bijvoorbeeld pay-per-use, pay-for-performance)... Volgens Carole Absil gaat de techniek altijd sneller dan de regelgeving. “De regering moet geconfronteerd worden met vernieuwing en technologie. Ze moet begrijpen dat er dringend nood is aan regels en wetten.”
Minister De Block, die ons in een recent interview toevertrouwde dat de toekomst aan de e-health is, zal wellicht wel oog en oor hebben voor de argumenten van de organisaties.
En tenslotte is het ook zo dat de grens tussen medische en niet-medische (wellbeing, sport, etc.) apps vervaagt. Gebruikers, klanten en patiënten bevinden zich in een jungle van aanbiedingen en dat maakt het moeilijk om goed keuzes te maken. Een extra uitdaging voor artsen en bedrijven. En dan is er ook nog de nood aan een ‘label’ om iedereen gerust te stellen.