De ongekende kost van laryngofaryngeale reflux voor de Belgische sociale zekerheid (Studie)

Laryngofaryngeale reflux (LPR), of keelreflux, treft 20 tot 30 procent van de westerse bevolking. Een studie van professor Jérôme Lechien, neus-keel-oorarts van het Epicura-ziekenhuis in Henegouwen, wijst uit dat die minder bekende variant van gastro-oesofageale reflux (GERD) grotendeels onder de radar blijft, onder meer door het gebrek aan medische info over de ziekte. De gemiddelde kosten voor het socialezekerheidsstelsel bedragen ongeveer 310 euro per LPR-patiënt.

Laryngofaryngeale reflux blijft vaak ondergediagnosticeerd vanwege de atypische symptomen (slijm, droge keel, moeite met slikken, stemproblemen, hoesten en slechte adem), terwijl gastro-oesofageale reflux (GERD) gemakkelijk kan worden vastgesteld door zuurgraad, brandend maagzuur en slokdarmreflux, legt prof. Lechien uit. Daarom wordt de diagnose GERD vaker gesteld.

In het geval van laryngofaryngeale reflux is er geen zuurtegraad en is de slokdarm normaal. Vaak ondergaan patiënten een groot aantal nutteloze en dure tests.

De studie van dr. Lechien, uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Bergen en de ULB School of Public Health, toont aan dat de gemiddelde kosten voor het socialezekerheidsstelsel ongeveer 310 euro per LPR-patiënt bedragen, exclusief een extra bijdrage van 54 euro die de patiënt uit eigen zak moet betalen. 

Als we die cijfers extrapoleren naar de hele Belgische bevolking, zou de financiële impact op de sociale zekerheid tussen 359 miljoen en 1 miljard euro per jaar bedragen, zo wijst het onderzoek uit.

De studie benadrukt de noodzaak om artsen beter in te lichten over LPR en om klinische instrumenten te ontwikkelen die de detectie en behandeling van de ziekte vergemakkelijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.