Coronapatiënten kunnen met nieuw telemonitorsysteem thuis verder uitzieken

Zowat duizend coronapatiënten die beterschap tonen kunnen hun herstel thuis voortzetten aan de hand van een telemonitorsysteem van Byteflies, een bedrijf dat gespecialiseerd is in wearables voor patiëntenmonitoring. Het systeem, genaamd CovidCare@Home, zou de druk op de ziekenhuizen tijdens een nieuwe corona-uitbraak kunnen verminderen. Het bedrijf bouwt hiermee verder op een telemonitoringsysteem van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).

Duizend patiënten, gespreid over tien Belgische ziekenhuizen, krijgen in overleg met het zorgpersoneel van het ziekenhuis het ziekenhuis een "CovidCare@Home Box". Die bevat een thermometer, een zuurstofsaturatiemeter en een handleiding voor de patiëntenapp. Hiermee registreert de patiënt drie keer per dag zijn temperatuur , zuurstofsaturatie, hartslag en ademhaling om door te geven aan het zorgpersoneel. Zij kunnen zo vanop afstand nauwgezet opvolgen hoe het herstel vordert. Als de patiënt er na een tweetal weken weer helemaal bovenop is, wordt het traject stopgezet.

Omdat coronapatiënten het ziekenhuis op die manier vlugger kunnen verlaten, komt er ook sneller plaats vrij voor patiënten die er erger aan toe zijn.

Het systeem bouwt verder op de telemonitoring die het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) tijdens de eerste besmettingsgolf uittestte in een klinische proef bij ongeveer vijftig patiënten. "Wij hadden al heel wat expertise opgebouwd in telemonitoring van hartpatiënten. Toen het coronavirus de kop opstak, hebben we die expertise toegepast op coronapatiënten", zegt ZOL-diensthoofd van Future Health en cardioloog, dokter Pieter Vandervoort.

Het systeem bleek betrouwbare data op te leveren en een goede opvolging van de patiënten mogelijk te maken. "Ook voor de patiënten was het een positieve ervaring. Het systeem is bijzonder laagdrempelig, ook voor patiënten die minder vertrouwd zijn met digitale toepassingen."

Byteflies hoopt het systeem verder te digitaliseren en de monitoring meer autonoom te laten lopen aan de hand van feedback van ziekenhuizen en input van een adviesraad van experten, waaronder viroloog Marc Van Ranst, Inge Vervotte van Emmaus vzw, dokter Pieter Vandervoort en Wim Robberecht, CEO van UZ Leuven.

"We hebben inmiddels de eerste contacten gelegd bij een aantal grote ziekenhuizen en de reacties zijn bijzonder positief. Zo hebben de voorbije week al vijf grote ziekenhuizen aangegeven dat ze graag met CovidCare@Home aan de slag gaan, waaronder het UZ Gent", aldus Hans Danneels, CEO van Byteflies.

Lees ook : Consortium lanceert innovatieve pleister om coronapatiënten vanop afstand te monitoren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.