Verkiezingen: Wat zijn de voorstellen van de politieke partijen?

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni gaan we na wat de grote politieke partijen specifiek voor u als apotheker in petto hebben.  

Wat opvalt, is dat een zoekopdracht op de term ‘apotheker’ in de verkiezingsprogramma’s van de zeven grote partijen over het algemeen weinig hits oplevert. Uitzondering is in eerste instantie Vooruit, wat niet verwonderlijk is gezien de recente initiatieven van minister Frank Vandenbroucke binnen de apotheeksector. Ook CD&V heeft voldoende oog voor de apothekers. De andere partijen in dit overzicht besteden telkens ook wel de nodige aandacht aan het gezondheidsbeleid, maar hebben daarbij weinig aandacht voor de specifieke rol van de apotheker. Open VLD en PVDA vernoemen het woord ‘apotheker’ zelfs geen enkele keer in hun verkiezingsprogramma...

We rangschikken dit overzicht volgens de aandacht die de respectievelijke partijen aan uw beroepsgroep besteden.

Vooruit

De socialistische partij wil dat stagiairs in vrije beroepen zoals onder andere apothekers beter beschermd en beter verloond worden. Ze verdienen een vaste arbeidsovereenkomst, met een fatsoenlijk statuut en deftige arbeidsvoorwaarden, luidt het.

Binnen de eerste lijn is de toekomst aan hechte, multidisciplinaire praktijken en netwerken, waarin huisartsen, verpleegkundigen, apothekers, kinesitherapeuten, klinisch psychologen nauw samenwerken om geïntegreerde zorg aan te bieden aan groepen van 5.000 tot 10.000 burgers, lezen we verder.

Vooruit mikt op de aanwerving van nieuwe gespecialiseerde profielen in de Vlaamse zorgvoorzieningen, zoals onder meer apothekers: zij verbeteren de kwaliteit van de zorg en ontlasten de verpleegkundigen en artsen.

De versterking van de rol van apothekers om mensen te helpen bij een correct geneesmiddelengebruik is een volgend programmapunt, evenals de verdere uitbouw van hun rol bij de afbouw van bepaalde geneesmiddelen. Tegelijk stimuleert Vooruit artsen om bedachtzamer om te gaan met het voorschrijven van onder andere antibiotica, slaapmiddelen en antidepressiva.

Ten slotte pleit de partij ervoor om de apotheker in te schakelen als laagdrempelige zorgverstrekker waar dat kan, bijvoorbeeld inzake vaccinatie en vroegdetectie. “We stemmen het vergoedingssysteem hier op af. Het vertrouwen in andere zorgverstrekkers verlaagt de druk op huisartsen”, luidt het.

CD&V

Naast de huisarts, die een sleutelrol heeft in de eerstelijnszorg, zijn nog tal van andere zorg- en welzijnsactoren actief die een sterkere rol kunnen opnemen in de geïntegreerde zorg en het preventieve gezondheidsbeleid, klinkt het bij CD&V. “We denken aan de apotheker, die een expert is op het vlak van geneesmiddelen en tegelijk toegankelijk is en dichtbij de burger staat. Hij is uitstekend geplaatst om patiënten te waarschuwen voor de risico’s van geneesmiddelen, of om therapietrouw bij patiënten te verbeteren. De apotheker krijgt een duidelijke rol in de tijdige detectie van aandoeningen zoals diabetes, huidkanker of cardiovasculaire aandoeningen, en in het verbeteren van therapietrouw.”

De tijdelijke bevoegdheid van apothekers voor vaccinatie tegen griep wil de partij structureel verankeren in de regelgeving.

Groen

De Vlaamse groenen pleiten ervoor dat iedereen de juiste zorg krijgt op het juiste moment door meer samenwerking tussen zorgverleners in de buurt, zoals huisartsen, tandartsen, apothekers, maatschappelijk werkers, verzorgenden en psychologen.

Verder zet de partij in op het bestrijden van overmatig gebruik van geneesmiddelen, in de eerste plaats van antibiotica, antidepressiva, slaap- en kalmeermiddelen.

N-VA

De eerste lijn wordt versterkt zodat problemen sneller opgespoord kunnen worden en men dus ook sneller kan ingrijpen, luidt het bij N-VA. “De huisarts en de huisapotheek zijn daarbij de belangrijkste spil. Risicopatiënten worden geselecteerd en gerichte acties worden ondernomen om deze patiënten zo gezond mogelijk te houden. Een goede samenwerking tussen arts, apotheker en andere zorgverleners is daarbij onontbeerlijk.”

Vlaams Belang

Deze partij vermeldt de apothekers terzijde in het hoofdstuk over hoger onderwijs. “Niet alle studierichtingen leiden met evenveel succes tot een plaats op de arbeidsmarkt. Zo blijkt uit de cijfers van het schoolverlatersrapport van de VDAB dat nagenoeg alle apothekers, biotechnici en tandartsen binnen het jaar aan het werk zijn, terwijl er ongeveer 10% van de masters in geschiedenis, audiovisuele en beeldende kunsten, muziek en podiumkunsten na één jaar nog steeds werkzoekend is.”

Deze vaststelling wendt Vlaams Belang aan om te pleiten voor meer efficiëntie en effectiviteit van het hoger onderwijs. “We willen er beter op toezien dat studenten sneller doorstromen naar de arbeidsmarkt. Het heeft immers geen zin om opleidingen op te zetten die leiden naar profielen waar geen maatschappelijke vraag naar is.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.