Een blik achter de schermen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en zijn strijd tegen exotische ziektes, vanaf maandag 30 november, 21.20u. Een vierdelige documentaire op zoek naar antwoorden op levensbelangrijke vragen over gezondheidszorg en ziektebestrijding. Dat die wereldwijd zwaar onder druk staan, ondervinden we tijdens deze coronacrisis allemaal aan den lijve.
De documentairemakers waren erbij toen de wetenschappers van het ITG werden geconfronteerd met datgene waar ze al lang voor vreesden: een nieuw besmettelijk virus dat zich over de hele wereld verspreidt. Het ITG waarschuwde daar al jaren geleden voor. Ze vechten er dagelijks tegen met hun onderzoek in labs en op ter plaatse.
Koen Peeters, antropoloog ITG: “We hebben nog nooit een situatie als deze gehad in de wereld. Je hebt niet enkel de epidemie, maar ook mensen die geen vertrouwen meer hebben in hun overheid en in het nieuws. Als we dat niet kunnen terugwinnen, dan gaan we moeilijk uit deze crisis geraken. En uit diegene die volgt, de klimaatverandering, nog veel minder.”
Elke aflevering van de reeks volgt inspirerende wetenschappers die zich met hart en ziel inzetten voor een levensbelangrijke uitdaging: de internationale gezondheidszorg beter maken voor ons allemaal.
Enkele opmerkelijke uitspraken:
"Mocht er een persoon aankomen die effectief blijkt geïnfecteerd te zijn, of we daar dan echt met zekerheid klaar voor zijn? Daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur steken.”
Erika Vlieghe, infectiologe UZA en ITG-alumna, een jaar voor de huidige covid-19 pandemie.
"Ik voelde mij een beetje als een soldaat die zonder wapens gedropt werd in een oorlogsgebied.”
Johan van Griensven, internist ITG over de ebola-uitbraak in 2014
"Deze epidemie vandaag is als een slang met één hoofd en vele staarten. We weten waar de verschillende staarten zijn, maar het hoofd hebben we nog niet gevonden.”
Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, Directeur INRB, ITG-alumnus, tijdens de ebola-uitbraak in 2019
"We staan aan het begin van een invasie in België.”
Isra Deblauwe, entomoloog ITG, over de tijgermug in onze streken
"De opwarming van de aarde laat insecten vandaag toe om op plekken te komen waar ze nooit eerder geweest zijn.”
Jean-Claude Dujardin, parasitoloog, ITG
"De dreiging dat dit beestje bij ons ziektes kan verspreiden die hier nooit eerder voet aan grond kregen, lijkt reëler dan ooit.
Adam Hendy
Survival
"Het is survival of the fittest, hé. De evolutietheorie. Ze passen zich aan hun context aan en proberen hun overlevingskansen te maximaliseren.”
Marleen Boelaert (foto), epidemiologe ITG, over waarom bacteriën resistent worden (Marleen Boelaert is op 12 juni 2020 overleden. Een groot verlies voor het ITG).
"Het is niet vijf voor twaalf, het is drie uur ’s namiddags.”
Bruno Gryseels, Voormalig ITG-directeur over de erger wordende antibiotica-resistentie
"Ik probeer te begrijpen wat hen tegenhoudt om zich te laten verzorgen wanneer ze zich ziek voelen.”
Temmy Sunyoto, epidemioloog ITG
"Om mensen echt te begrijpen, moet je met hen werken, van hen willen leren en met hen leven. Dat is wat ik doe.”
Thuan Thi Nguyen, antropologe NIMPE, ITG-doctoranda
"Bij ons onderzoek moet je van onzekerheid houden. Niks van wat je ziet of hoort is zeker."
Koen Peeters, medisch antropoloog ITG, over zijn discipline
Ten slotte gaan de documentairemakers in eigen land na waarom wij zoveel moeite hebben om de inmiddels beruchte coronacurves omlaag te krijgen, ondanks de duidelijke regels daarover.
- Waarom werkt de contact tracing niet optimaal?
- En zullen we wel massaal het vaccin nemen wanneer het uiteindelijk beschikbaar is?