De Belgische gezondheidszorg is nog te veel gericht op mannen, en moet beter worden afgestemd op vrouwen. Dat zegt gynaecoloog en professor Wilfried Gyselaers (UHasselt), verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, in het tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg.
"Dat eenzelfde ziekte zich bij vrouwen totaal anders ontwikkelt en manifesteert dan bij mannen, is een wetenschappelijke zekerheid die in de medische wereld nog niet helemaal doorgedrongen is", zegt Gyselaers.
Gyselaers haalt het voorbeeld van hartaanvallen aan. "Een vrouw kan een hartinfarct doormaken zonder het te merken, terwijl mannen meestal hevige pijn in de borsttreek ervaren. In Antwerpen bestaat er een kliniek voor cardiologische problemen die specifiek gericht is op vrouwen, maar dat is uniek in België. De moderne geneeskunde houdt heel weinig rekening met de noodzaak tot een andere aanpak in preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten bij mannen en vrouwen."
Wereldwijd is er nog erg veel ruimte voor verbetering volgens de professor, maar enkele landen doen wel al aan gerichtere preventie. "In Canada bijvoorbeeld staat men daar al veel verder mee. In Engeland en Nederland, in de stad Maastricht, worden proefprojecten opgezet die waarbij opvolgsystemen worden uitgewerkt, specifiek voor problemen waar voornamelijk vrouwen mee te maken krijgen. De tijd is rijp om dat in België ook te doen."