“Uw politieke systeem schoot tekort. De meeste van die 14.000 Belgische coronadoden hadden vermeden kunnen worden.” Dat zei Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, gistermiddag in de Kamer. Horton was digitaal te gast in de commissie die zich bezighoudt met de evaluatie van de Covid-19-pandemie.
Volgens Horton hebben de meeste Europese landen fouten gemaakt in de aanpak van de coronacrisis, bericht Het Nieuwsblad. Niet alleen België dus. En hij zette zichzelf meteen ikn het zonnetje. “Hadden de politici onze artikels op tijd gelezen, dan was het vroeger duidelijk geweest dat we aan de vooravond van een wereldwijde pandemie stonden. Dat is pas in maart gebeurd, niet in januari bij de eerste artikels.”
De hoofdredacteur was dus bijzonder scherp voor de politieke wereld, maar specifiek zeker voor de warrige Belgische aanpak. “Dat typische Belgische systeem deed er geen goed aan. De meeste van die 14.000 doden waren vermijdbaar. Door de politieke organisatie zijn er mensen gestorven, daar moet u toch over nadenken”, luidde het harde verdict.
Horton schetste ook enkele cruciale stappen om uit deze pandemie te geraken. Zo moet er geïnvesteerd worden in de eerste lijn: “Huisartsen, apothekers, lokale gezondheidscentra: zij moeten lokale brandhaarden opsporen. Dan is geen lockdown meer nodig.” Testen, tracen, isoleren en verzorgen: zo vatte hij die strategie samen.
“Verder moeten bedrijven, scholen, handelaars, ziekenhuizen, sportclubs, … de handen in elkaar slaan. We moeten zorgen voor elkaar. Dat is de voorbije jaren verloren gegaan.” Een veeg uit de pan dus naar de doorgeslagen globalisering.
“En ten slotte moeten we mensen hoop geven. Daar ligt een rol weggelegd voor onze politieke leiders. Een nationaal relanceplan, op sociaal, economisch en cultureel gebied. De bevolking heeft nood aan een visie. en dat lukt enkel als alle politici één zijn. Er is nood aan een strategie met één communicatieve leider die het vertrouwen probeert te herstellen.” Een boodschap die niet nieuw is en al weergalmde in de roep naar ‘eenheid van commando’.
Horton waarschuwt ook dat een vaccin nooit een “wonderoplossing” zal zijn. De grootste uitdaging voor de vaccinstrategie ziet hij in de strijd tegen antivaccinatiebewegingen die het vertrouwen ondermijnen. Regeringen moeten nu al bezig zijn met het voorbereiden van de bevolking op vaccins.
Er bevinden zich volgens Horton wereldwijd momenteel elf vaccins in het stadium van de klinische proeven. “De timing om tegen het voorjaar een vaccin te hebben, is goed. Zo kunnen we tegen de zomer en de herfst opbouwen tot één miljard dosissen. Die moeten op een evenwichtige en eerlijke manier verdeeld worden”, besluit hij in Het Nieuwsblad.